LO: Ret til aktioner i EU

EF-domstolen har tirsdag i en principiel sag slået fast, at retten til faglige aktioner er en grundlæggende rettighed i EU-samarbejdet. LO-formand Harald Børsting er tilfreds med kendelsen.

”Nu er det endnu en gang slået fast, at lønmodtagernes vilkår er lige så vigtige som virksomhedernes økonomiske interesser,” siger Harald Børsting.
Domstolen konstaterer, at kollektive kampskridt er et indgreb i den såkaldte etableringsfrihed for virksomheder, men at det er acceptabelt, når det handler om at beskytte lønmodtagerne.
”Domstolen har med dens afgørelse gjort det klart, at faglige aktioner er en grundrettighed i EU, og at faglige aktioner er ligestillet med andre grundlæggende rettigheder i EU-samarbejdet. Det er meget positivt,” siger Harald Børsting
Sagen, som EF-domstolen har behandlet, handler om et finsk rederi, der ønskede at udflage deres skibe til et estisk selskab. Baggrunden for udflagningen var, at selskabet ville hyre et estisk mandskab til en lavere løn.
”EF-domstolens kendelse betyder, at virksomhederne ikke bare uden videre kan shoppe rundt efter de billigste vilkår i det indre marked og så tro, at de kan gemme sig bag EU-traktaten. Nu har vi rettens ord for, at fagbevægelsen har ret til at forsvare de ansattes rettigheder på tværs af grænserne og at bekæmpe social dumping i hele det indre marked. Den ret vil vi naturligvis fortsætte med at benytte os af, siger LO-formanden.
I næste uge afgøres den såkaldte Laval/Vaxholm-sag, der vedrører en svensk faglig organisation, der for at opnå en overenskomst iværksatte sympatikonflikt mod en østeuropæisk virksomhed, som opererede i Sverige.
”EF-domstolen har nu flere gange klart tilkendegivet, at retten til faglig aktion er en grundlæggende rettighed i EU. Derfor forventer jeg, at domstolen er konsekvent og konsistent, når den i næste uge afgør den svenske sag,” siger Harald Børsting.