Gør din have vinterklar

3F'ere som eksperter: Lad træer og stauder stå. Efteråret står for døren, og det er tid til at lægge løg i jorden til forårets have.

Elisabeth Berggreen (tv) og Helle Ipsen (th) er i gang med at pleje bøgehækken så den bliver lige til næste gang den springer ud. (Foto: Per Daugaard).Elisabeth Berggreen (tv) og Helle Ipsen (th) er i gang med at pleje bøgehækken så den bliver lige til næste gang den springer ud. (Foto: Per Daugaard).

Solen står højt på himlen, da 3F besøger Elisabeth Berggreen og Helle Ipsen, som begge er i gang med deres afsluttende eksamener som anlægsgartnere på Roskilde Tekniske Skole, Vilvorde. De kan med lethed forklare haveejerne en ting eller to, som kan lette det ellers så tunge havearbejde.

- Løvtræer skal slet ikke beskæres før i sensommeren. Det er nemlig nu, at træet bruger de sidste blade til at suge sukker ned i stammen, så det kan overleve vinteren over, forklarer Elisabeth Berggreen, og Helle Ipsen supplerer:

- Frugttræer med stenfrugter må slet ikke beskæres nu, fordi det kan give træet sygdomme, der kan gå ud over frugterne. De skal beskæres sidst i maj til først i september. Men æble og pæretræer kan sagtens beskæres efter løvfald, fordi de ikke er nær så skrøbelige.

Staudebedet passer sig selv

- Når stauderne er ved at visne, tror mange, at de skal klippes ned. Men mange overlever vinteren over, og det ser smukt ud med rimfrost på, siger Elisabeth Berggreen.

Hun pointerer, at de visne stauder bare skal bliver stående, fordi de nedbrydes og bliver til jord igen. På den måde bliver de en del af del økologiske kredsløb.

- Det eneste man skal huske ved staudebedene er at fjerne ukrudtet, så der må man ned på knæ og arbejde lidt. Men så er haveejeren på forkant med arbejdet i året, der følger, fortæller hun.

Planlæg forårshaven nu

Til gengæld er det i efterårsferien og den kommende måned, at du skal gøre din have klar til forårets blomster, træer og hække, fordi det er her, at der er en masse næring i jorden.

Plant løgene til forårsblomsterne, så de kommer ned i jorden af tre gange løgets størrelse. På den måde passer det perfekt, når løget danner rødder, spirer og bliver til en blomst.

Ud med riven

Der er ingen vej udenom. De mange blade, der ligger på græsplænen, skal rives væk, fordi græsset bliver kvalt, og der kommer bare pletter.

De visne blade lægges ind under dine hække og buske, fordi de hurtigt bliver til jord.

Form din hæk

Hvis din hæk er blevet skæv, er efterårsferien et godt tidspunkt at klippe den i form.

Her lægger man ikke mærke til den nøgne hæk, som hvis man klippede den i sommeren, hvor den er fyldt med blade.

Når hækken klippes, kan du bare lægge bladene og de afdelte sønderdelte grene ned under selve hækken.

På den måde får hækken sin egen gødning, og du slipper for sække og en tur til lossepladsen.

Brænd, men brænd ikke af

Hvis du brænder udkrudt med en gasbrænder, er det vigtigt ikke at brænde ukrudtet helt sort, for så kommer det faktisk igen.

Blancher kun ukrudtet, for så smadrer du cellerne, og hele planten dør.

På den måde kommer du af med problemet, og så sparer du på gassen.