Massiv frygt for langtidsledighed

Danskerne forventer stigende ledighed. Syv ud af ti ledige 3F'ere frygter at blive langtidsledige, viser nye tal

Mange ledige frygter, at der går lang tid, før de kommer i arbejde igen, viser ny 3F-undersøgelse. (Arkiv)Mange ledige frygter, at der går lang tid, før de kommer i arbejde igen, viser ny 3F-undersøgelse. (Arkiv)

Mange ledige 3F'ere frygter, at der vil gå lang tid, før de kommer i arbejde. Det viser en ny undersøgelse, hvor cirka 1.000 ledige har deltaget.

Syv ud af 10 svarer, at de er bekymrede for, om der kommer til at gå over et år, før de kommer i arbejde.

Samtidig viste tal fra Danmarks Statistik onsdag, at danskerne generelt mener, at arbejdsløsheden om et år vil være højere end i dag. Det er femte måned i træk, at forventningerne er negative på det område.

Ikke uden grund

I regeringens økonomiske redegørelse, som blev offentliggjort for nylig, fremgår det, at regeringen forventer at ledigheden vil vokse til 175.000 næste år.

- Frygten kommer ikke af ingenting og er ikke uden grund. Jeg mener, at folk har ret i at forvente, at ledigheden vil stige. Og frygten for at blive langtidsledig er selvfølgelig reel, fordi hver tredje rent faktisk ender med at blive det. På den anden side er der samtidig også mange, der får et arbejde, siger cheføkonom i 3F Anita Vium.

Ledige er fleksible

Det fremgår i øvrigt også af 3F's undersøgelse, at mange af de ledige søger job i andre erhverv, end hvor de senest har arbejdet - især hvis de vurderer, at det giver bedre muligheder for at få arbejde.

- Grundlæggende er vores medlemmer meget fleksible. Og der er trods alt også mange der får arbejde relavtivt hurtigt. Men det er klart at så længe vi er i en økonomisk krise, vil der være mange, som hænger fast i langtidsledighed. Derfor er arbejdsmarkedspolitikken afgørende for, om man bruger tiden som ledig fornuftigt, siger Anita Vium.

Den ny undersøgelse er lavet af Analyse Danmark for 3F. Undersøgelsen er gennemført i december.