Hver anden mangler stadig job efter to år
I dag tager det meget længere tid end normalt for fyrede at finde arbejde igen. Det er væksten, det er galt med.
I dag tager det meget længere tid end normalt for fyrede at finde arbejde igen. Det er væksten, det er galt med.
Kun lige knap halvdelen af ledige - 47 procent - er i arbejde igen et år efter, de er blevet ledige. Det viser tal fra Beskæftigelsesministeriets DREAM-data, som 3F's økonomer har set på. Efter to år er det ikke meget anderledes. Her er 48 procent i arbejde.
- Det er lavt. Normalt siger man at efter tre til fem måneder, er halvdelen af de ledige i job. Efter yderligere tre-fem måneder er halvdelen af resten i arbejde igen, og så videre. Så derfor er 47 procent meget lavt efter et år. Det skyldes uden tvivl lavkonjunkturen, mener direktør for A-kassernes brancheorganisation, AK-Samvirke, Verner Sand Kirk.
Betyder beskæftigelsesindsatsen ikke noget?
- Beskæftigelsesindsatsen kan ikke skabe flere job. Men den kan hjælpe med at matche de arbejdsløse med de job, der er ledige. Og dernæst kan indsatsen påvirke fordelingen af ledigheden ved for eksempel at hjælpe de langtidsledige med at forbedre deres chancer for at få arbejde, siger Verner Sand Kirk.
Væksten vigtigst
Ifølge forsker Brian Graversen fra SFI (Socialforskningsinstituttet) kan langvarig ledighed i sig selv blive en barriere for at komme i arbejde igen.
- Danske forsøg - som dog er lavet under højkonjunkturen - viser, at en intens indsats overfor nyledige faktisk får flere i arbejde. Men
for den enkelte lediges mulighed for at komme i arbejde er konjunkturerne nok vigtigere end beskæftigelsesindsatsen, mener Brian Graversen.