Sygedagpengesag skal gå helt om

Trods sygdom ville Bente Stephansen bare passe sit arbejde, men det måtte hun ikke for Slagelse Kommune. Nu har klagenævn påtalt stribevis af fejl i sagsbehandlingen.

- Jeg blev så glad. For hvis jeg bare havde gjort som kommunen sagde, ville jeg have stået uden arbejde nu, og jeg elsker mit arbejde på Plejecentret Solbakken, siger Bente Stephansen.
 (Foto: Søren Zeuth)- Jeg blev så glad. For hvis jeg bare havde gjort som kommunen sagde, ville jeg have stået uden arbejde nu, og jeg elsker mit arbejde på Plejecentret Solbakken, siger Bente Stephansen. (Foto: Søren Zeuth)

Først smækker Slagelse Kommune kassen i for supplerende sygedagpenge, da 56-årige Bente Stephansen ikke vil miste sit job for endnu en gang at lade sig arbejdsprøve. Så slår de en kolbøtte og vil igen hjælpe, hvis hun siger sit faste arbejde op for at deltage i et kursus, hvor hun skal lære at skrive jobansøgninger. Det er et erhvervsfremmende tiltag, siger kommunen.

Det forstår hun ikke. For selv om hun kun kan klare 35 timers arbejde på to uger grundet åreforkalkning, så kunne hun ikke drømme om at sige sit arbejde op for at deltage i et kursus.

Det gør Beskæftigelsesankenævnet ved Statsforvaltningen heller ikke. Efter en klage har de nu påtalt stribevis af fejl i den sagsbehandling, som Bente Stephansen har været udsat for. Og kommunen er nu blevet pålagt at gøre hele arbejdet om.

- Jeg blev så glad. For hvis jeg bare havde gjort som kommunen sagde, ville jeg have stået uden arbejde nu, og jeg elsker mit arbejde på Plejecentret Solbakken, siger Bente Stephansen.

Kommunen beklager

Ankenævnets afgørelse betyder at Bente igen skal have supplerende sygedagpenge lige fra den januardag, kommunen stoppede udbetalingen. Samt at kommunen sammen med hende skal lave en helt ny ressourceprofil over hendes arbejdsmuligheder, en helt ny jobplan og genoverveje, om hun er bedst tjent med et fleksjob.

I Slagelse Kommune er chef for jobcentret Hans Rasmussen ikke bleg for at erkende de fejl Beskæftigelsesankenævnet påpeger. Dem har de taget til sig og retter ind efter.

- Og vi har det da ikke godt med, at Bente har følt sig i klemme. Vi vil faktisk gerne have glade kunder. Men vi har også en lovgivning at følge.


Presset af lovgivningen

At tvinge en borger til at sige sit arbejde op for at deltage i et kursus i jobsøgning, savner enhver menneskelig logik. Men Hans Rasmussen afviser, at det 15 ugers lange kursus, der blev indledt med undervisning i jobsøgning havde som mål, at sende Bente ud i arbejdsløshed.

- Det er ikke sådan vi arbejder. Når vi giver sådan et tilbud tror vi på, at der også er beskæftigelse i den anden ende. Og sådan som loven er, er vi tvunget til at undersøge alle muligheder for at finde en branche, hvor Bente kan arbejde på fuld tid, siger han og kan endnu ikke svare på, hvad det hele ender med.

- Vi er ved at lave en ny ressourceprofil sammen med Bente, så indtil videre er alle muligheder åbne, for om hun skal ud i revalidering eller have et fleksjob.