Solen giver jobfest på Als
På Danfoss Solar Inverters på Als laver man strøm ud af sollys. Og på tre år er en håndfuld mennesker vokset til 350 ansatte og et salg på over en milliard kroner.
- Markedet for at lave strøm på solceller er eksploderet i Europa, så det går stærkt med at få nye folk, oplyser direktør i Danfoss Solar Inverters Henrik Raunkjær og tillidsrepræsentant Heidi Pedersen. (Foto: Ole Jørn) I den store lyse fabrikshal er der kun en svag summen fra en el-løftevogn og lidt snurren fra de gule skruemaskiner i montagen.
Men stilheden skal man ikke lade sig narre af. For mens store dele af industrien stadig slås med fyringer, er Danfoss Solar Inverters en komet i fuld fart over den mørke nattehimmel.
På tre år er virksomheden i Sønderborg eksploderet fra at være en håndfuld mennesker til cirka 350 ansatte. Og et salg, der er vokset med en lille milliard på bare et år, med skøn udsigt til et trecifret millionbeløb i overskud.
- Det er nu, det for alvor er sjovt. Markedet i Europa er eksploderet, og vi tjener gode penge. Det går kun fremad og så stærkt, at vi dårligt kan følge med. Vi hyrer folk på alle områder, så inden udgangen af næste år er vi nok 200 ekstra, siger direktør Henrik Raunkjær.
En ide de færreste troede på
Guldåren er en såkaldt inverter, der kan omdanne den gratis energi fra solcellepaneler til strøm, der kan bruges direkte i for eksempel boligen eller sælges videre til elnettet.
Ideen blev født omkring 2001 af tre ingeniører på Danfoss. Men på det tidspunkt var der hverken fokus eller penge i solceller eller klimaproblemer. Omvendt ville Danfoss ikke slå en mulig god ide ihjel, så de tre ingeniører fik lov at fortsætte for sig selv under navnet Power-Lynx og fik en solid "madpakke" med.
Det var her Henrik Raunkjær stødte til. Han blev direktør og kastede også penge i det.
- Vi belånte huset op til skorstenen. Det var en chance, men hellere fortryde noget, du har gjort, end at fortryde det, du ikke får gjort.
60.000 tyske job i solenergi
Og det var modigt. I et land, hvor der ikke har været politisk vilje til at hjælpe solenergien i gang, som det skete med vindmøllerne. Og oven i købet få kilometer fra Tyskland, der har skabt en stærk industri med 60.000 arbejdspladser på solenergi, har flere hundrede tusinde anlæg og dermed perfekte vilkår for produktudvikling.
- Det er ikke, fordi solen skinner mere i Tyskland. De valgte bare at belønne forbrugerne for at lave strøm på sol til elnettet. Det viser, hvilke enorme muligheder der er i solenergi, hvis de bliver udnyttet.
Men inverteren var god; så god at de endda fik fodfæste i Tyskland. Så i starten af 2007 købte Danfoss firmaet tilbage. Danfoss Solar Inverters opstod og nu med egen produktion. Det var lige før det, at tillidsrepræsentant Heidi Pedersen blev ansat og mødte frem til en kæmpestor hal, hvor der kun var et bord.
- Vi var to ansatte i produktionen, to teknikere, en lagermand, nogle funktionærer og ingeniører. Det hele skulle bygges op fra grunden, for vi havde aldrig lavet invertere før, siger hun og ler.
Vi svæver på en lyserød sky
Det har været sjovt, men også et pres. For eksempel når alle høj som lav blev kaldt på arbejde i weekenden for at nå det hele. Men når tonen er ligefrem og afslappet, så tager det trykket. Og så har de givet den en ekstra skalle.
- Det har været lidt svært at tro på en succes, som bare fortsætter, men det gør det. Vi svæver på en sky og må igen og igen løfte hænderne over hovedet og sige "yes, vi gjorde det", siger Heidi Pedersen.