Post Danmark har fyldt jobhullerne

Ind til for nylig havde Post Danmark for få folk - nu meldes om 1.400 ansatte for mange. Men det billede har 3F'erne svært ved at genkende.

Indtil for nylig havde Post Danmark for få folk - nu meldes om 1.400 ansatte for mange. (Foto: Arkiv.)Indtil for nylig havde Post Danmark for få folk - nu meldes om 1.400 ansatte for mange. (Foto: Arkiv.)

Så sent som sidste år sloges Post Danmark med sig selv og konkurrenterne om at skaffe bude nok. Men det problem er nu løst. Faktisk er der i dag 1.400 ansatte for mange alene i distributionen i forhold til de arbejdsopgaver, der er i dag.

Sådan lød det i hvert fald fra Post Danmarks administrerende direktør, Helge Israelsen, på årsmødet i 3F Post, som fandt sted i Kolding tirsdag og onsdag.

- Vi har nedlagt 800 ruter og fjernet en række arbejdsopgaver. I dag er der 733 færre ansatte i distributionen i forhold til sidste år, men det modsvarer langt fra det arbejde, der er faldet bort, sagde han.

Den melding havde de 400 forsamlede tillidsfolk svært ved at sluge. Og selv om de daglige byrder altså skulle være lettet, viser Post Danmarks egne tal, at der arbejdes mindst lige så meget over som tidligere, selv om omdelerne nu har fået ret til at sige nej til overarbejde.

Tror ikke på nedskæringer

Formanden for 3F Post, Jens Bendtsen, tror da heller ikke, at Post Danmark ville slippe afsted med en nedskæringsrunde blandt de cirka 12.500 ansatte i distributionen.

- De budgetter, der er lagt i forhold til personalebehovet er alt for optimistiske. Måske vil vi se en naturlig reduktion, men en egentlig fyringsrunde ville være at spille hasard med Post Danmarks eget ønske om, at øge kvaliteten, siger han.

Ved årsskiftet lagde Post Danmark distributionen om, så post og reklamer kan fordeles mere ligeligt over ugens dage. Blandt andet indførte man de billige C-breve, som må ligge over i op til tre dage.

Der er imidlertid ikke flyttet nær så megen post over på C-brevene som forventet.

Det er en af forklaringerne på det fortsat store overarbejde. Samtidig er omdelingen blevet ringere, erkendte den administrerende direktør.

I årets andet kvartal var 93,1 procent af brevene rettidigt ude hos kunderne. Ryger man under 93 procent på årsbasis, vanker der en bøde til staten.

- Vi har tidligere ligget over 95 procent. Det er ikke tilfredsstillende, og det skal gøres klart bedre, sagde Helge Israelsen.

Han vil dog ikke skyde skylden på den såkaldte fyraftensgaranti, der som nævnt giver den enkelte mulighed for at sige nej til overarbejde. Og selv om overarbejdet altså ikke samlet set er faldet, afslørede årsmødet en enorm tilfredshed med aftalen.

Flere tillidsfolk kaldte det den bedste aftale, der nogensinde er indgået.

- Vi vil ikke acceptere, at man skyder skylden på de ansatte, når posten ikke kommer ud. Vi har hørt postmestre sige, at det er fordi, de ansatte går hjem til fyraften. Nej, det er dem selv, der ikke har mandskab nok, sagde Peter Madsen, der er fællestillidsrepræsentant i Nordjylland.