Oppositionen skal prygles til tavshed

For første gang er Zimbabwes oppositionsleder Morgan Tsvangirai blevet tæsket af præsident Mugabes politi og sikkerhedsstyrker.

Morgan Tsvangirai, leder af oppositionspartiet MDC i Zimbabwe, og mange andre fra forskellige græsrodsorganisationer er anholdt og efterfølgende gennemtævet i politiets varetægt.
 (Foto: Scanpix)Morgan Tsvangirai, leder af oppositionspartiet MDC i Zimbabwe, og mange andre fra forskellige græsrodsorganisationer er anholdt og efterfølgende gennemtævet i politiets varetægt. (Foto: Scanpix)

Zimbabwes aldrende præsident Robert Mugabe strammer nok en gang grebet om magten og prøver bogstavelig talt at prygle oppositionen til tavshed.

De seneste dage har Morgan Tsvangirai, leder af oppositionspartiet MDC og tidligere formand for landsorganisationen ZCTU, for første gang fysisk mærket Mugabes og myndighedernes desperation. Tsvangirai og mange andre fra forskellige græsrodsorganisationer er anholdt og efterfølgende gennemtævet i politiets varetægt.

- Systemets voldsanvendelse bliver værre og værre. Man er nødt til at bruge skrappere og mere voldelige metoder overfor flere og flere mennesker for at bevare magten, lyder vurderingen fra Gitte Vesterlund, 3F-konsulent i det sydlige Afrika.

Tsvangirai blev anholdt søndag. Siden er han og andre oppositionsskikkelser blevet udsat for, hvad der omtales som polititortur i et fængsel i det centrale Harare. Tirsdag blev mange af de anholdte fremstillet for en dommer med kvæstelser i hovedet og på kroppen. Tsvangirai var blevet syet i hovedbunden og var stærkt hævet i den ene side af ansigtet. Andre anholdte bar store bandager.

Ifølge BBC anklages de anholdte for at have opfordret til vold.

Zimbabwerne demobiliseret

- Situationen er værre nu end på noget tidspunkt. Vores samarbejdspartnere i fagbevægelsen siger, at zimbabwerne er blevet demobiliseret. Det har været en proces, der har stået på i seks-syv år. Mugabe har kørt hele apparatet med militær, politi, militser og efterretningstjeneste i stilling og skabt frygt og undertrykkelse, som til sidst fører til denne demobilisering og angst for at demonstrere åbent. Samtidig har zimbabwerne rigeligt at gøre med blot at overleve, fortæller Gitte Vesterlund.

- Siden ZCTU's demonstration i september med anholdelser og frygtelig behandling af de anholdte, har der været mange smådemonstrationer. De er alle blevet stoppet øjeblikkeligt af politiet, ofte med brug af vold.

Anholdelserne af Tsvangirai og andre MDC-ledere søndag skete i forbindelse med et såkaldt bønnemøde.

MDC og en græsrodsparaplyorganisation havde planlagt og faktisk også fået rettens godkendelse af et større politisk møde på et fodboldstadion i Harare-forstaden Highfield. Politiet havde imidlertid forseglet stadion og i øvrigt forulempet mange mennesker på vej til mødet. Derfor forsøgte MDC at lave arrangementet om til et bønnemøde i samarbejde med kirkelige organisationer. De kirkelige organisationer er ene om at have tilladelse til at samle flere end fem personer uden myndighedernes tilladelse. Bønnemødet endte imidlertid i masseanholdelser og den efterfølgende politibrutalitet. En blev dræbt i forbindelse med anholdelserne.

Protesterne er højlydte fra FN, USA, Storbritannien og EU, men meget spagfærdige fra den store nabo Sydafrika, hvor en viceudenrigsminister ifølge BBC appellerer til Zimbabwes regering om at sikre at lov og menneskerettigheder respekteres.

Har udfordret Mugabe

Morgan Tsvangirai dannede sammen med andre tidligere fagforeningsfolk og udbrydere fra Mugabes Zanu-PF parti i 1999 partiet MDC, Movement for Democratic Change. Allerede ved parlamentsvalget i 2000 var partiet en seriøs udfordrer, og udenlandske iagttagere vurderede, at MDC blev frastjålet valgsejren. Siden har Tsvangirai tabt en direkte duel med Mugabe ved præsidentvalget i 2002. Tsvangirai er tre gange i løbet af de seneste fem år anklaget for højforræderi. Alle anklager er dog opgivet.

Samtidig med Mugabes stadig voldsommere magtanvendelse er oppositionen blevet svækket, blandt andet også i kraft af indbyrdes uenighed.

Stærkeste opposition til Mugabe kommer fra visse dele af fagbevægelsen og fra kirkelige organisationer.

Det var næppe heller derfor en tilfældighed, at ZCTU's kontor tirsdag morgen blev stormet af politi og efterretningstjeneste, der låste personalet inde og beslaglagde papirer, regnskabsmateriale, pjecer, og plakater, blandt andet om en større planlagt to dages "bliv-væk-kampagne". De medbragte en dommerkendelse.

- Det tror jeg bestemt ikke er tilfældigt, at det er sket. Det er systemets svar på, at der kommer flere og flere demonstrationer, siger Gitte Vesterlund.