AE: Løkkes plan er historisk skæv

Ledige skal betale for VK-plan for genopretning. Ifølge AE-rådet står folk på kontanthjælp til at miste 4.000 kroner. Topledere får regning på 400 kroner.

Ledige på dagpenge eller kontanthjælp skal grave forholdsvis dybere i lommerne end landets topchefer, hvis regeringen får vedtaget sin økonomiske plan. (Arkivfoto)Ledige på dagpenge eller kontanthjælp skal grave forholdsvis dybere i lommerne end landets topchefer, hvis regeringen får vedtaget sin økonomiske plan. (Arkivfoto)

Alle skal betale en del af regningen. Sådan lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han onsdag præsenterede regeringens plan for genopretning af dansk økonomi.

Regeringen vil fastfryse såvel skat som niveauet for dagpenge, efterløn, pension og SU. Og dermed bliver regningen ulige fordelt. Det viser et notat, som AE-rådet har lavet.

AE-rådet kalder planen historisk skæv. Og rådet konkluderer, at især ledige og folk uden uddannelse kommer til at betale, hvis regeringens udspil bliver gennemført.

Bunden betaler

Ifølge økonomerne i AE-rådet koster det især dyrt for pensionister, mennesker på førtidspension og folk på dagpenge, hvis planen går igennem.

Det er især personer uden job, der får en regning. En kontanthjælpsmodtager står i snit til at tabe 4.000 kroner om året fra 2013. Det svarer til 3,6 procent af indkomsten. En typisk topleder mister 400 kroner eller 0,1 procent af sin indkomst.

AE-rådet konkluderer desuden, at der venter et tab på 2.500 kroner i snit til personer, der kun har grundskolen som uddannelse. Personer med lang videregående uddannelse mister omkring 900 kroner.

3F: Uforskammet

I 3F er forbundsformand Poul Erik Skov Christensen målløs over planen.

- Lige som man troede at regeringens politik ikke kunne blive mere skæv, så skærer regeringen i dagpenge, folkepension og andre overførsler under dække af krisen. Det er simpelthen uforskammet, siger han.

Poul Erik Skov Christensen er især forarget på de lediges vegne. I 3F's øjne kommer ledige til at bære konsekvenserne af en politik, der ikke har sat ind over for den stigende arbejdsløshed. Samtidig står de også tilbage med regningen.