Kvinders ledighed overhaler snart mænds
Kvinders ledighed haler ind på mænds, viser nye tal. Årsagen er nedskæringer i det offentlige.
Mens mændenes ledighed overhalede kvindernes under krisen, ser det ud til, at tallene er ved at vende igen
Om få måneder vil kvinder sandsynligvis have en højere ledighed end mænd. Igen. Det tyder nye tal på fra Danmarks Statistik. De seneste fire måneder er ledigheden blandt mænd faldet fra 6,4 til 6,2 procent. Samtidig er kvindernes steget fra 6,0 til 6,1 og dermed er det kun 0,1 procentpoint, der skiller kønnene.
- Kvinder har altid haft en højere ledighed end mænd, i hvert fald i nyere tid. Det skyldes flere strukturelle ting, herunder at mændenes fagområder har været mere efterspurgte på arbejdsmarkedet, forklarer teamleder for Arbejdsmarkedsstyrelsens specialfunktion for ligestilling, Dorte Boddum Kronborg.
- Det ændrede sig under krisen, som især ramte typiske mandeområder som byggeri og industri, og derfor overhalede mændenes ledighed kvindernes for første gang i mange år, siger hun.
Offentlige nedskæringer rammer kvinder
Dorte Boddum Kronborg mener, at grunden til, at kvinderne nu igen haler ind på mændene, i høj grad skyldes nedskæringer i det offentlige.
- Cirka 80 procent af de ansatte i det offentlige er kvinder. Så når der er nedskæringer i det offentlige, rammer det kvinder, så som lærere, pædagoger og sundhedsfagligt personale, siger hun.
Anita Vium, 3F's cheføkonom, mener, at kvinders traditionelle overledighed kan have flere forklaringer.
- Kvinder er - eller var - generelt dårligere uddannede end mænd. Samtidig ved vi, at mænd er mere geografisk mobile, og for eksempel pendler længere for at komme på arbejde. Det kan jo skyldes, at kvinder typisk tager et større ansvar for familien, siger hun.
Mangel på arbejdskraft
Men selvom kvinderne om få måneder nok igen kommer i den uheldige førerposition som mest ledige, behøver det ikke at fortsætte sådan de næste mange år.
- Når mange ældre i fremtiden forlader arbejdsmarkedet, kommer der til at mangle arbejdskraft, ikke mindst i velfærdsfagene, som typisk beskæftiger mange kvinder, siger Dorte Boddum Kronborg.