Krifa-medlem til Krifa: Er det i orden at folk bliver slaver?
Vil den danske befolkning have et arbejdsmarked, hvor arbejdsgiveren bare kan skalte og valte med folks arbejdstid? Det spørgsmål rejser et medlem af Kristelig Fagbevægelse på baggrund af hans datters job på Restaurant Vejlegården.
Kristelig Fagforening får nu hård kritik fra et af foreningens egne medlemmer, som er utilfreds med arbejdsforhold på Restaurant Vejlegården. (Foto: Kristelig Fagforening / presse) Han er mangeårigt medlem af Kristelig Fagbevægelse, Krifa, og har selv siddet i foreningens bestyrelse lokalt. Men nu fremsætter Peter Christensen en hård kritik mod sin egen forening.
Det sker på baggrund af den dårlige behandling, som han mener, at hans datter har fået som kok på Restaurant Vejlegården hos arbejdsgiveren Amin Skov. Restauranten i Vejle beskæftiger folk under en aftale mellem Kristelig Fagbevægelse og Kristelig Arbejdsgiverforening, hvor Vejlegården er medlem.
Peter Christensens datter blev som 22-årig ansat i slutningen af januar i år som faglært kok hos Vejlegården. Den udlærte koks arbejde var baseret på en såkaldt jobløn på 22.000 kroner om måneden uden ”nogen fast timetal”. Det viser kontrakten, som Fagbladet 3F har set.
Kokkens timeseddel viser, at hun fra 15. februar til 14. marts arbejdede i alt 181,5 timer. Timerne var fordelt på 16 dage ifølge timesedlen, som hun har fået løn efter. Dermed var hun på job hos Vejlegården i gennemsnitlig over 11 timer per arbejdsdag.
- Jeg er selv medlem af Kristelig Fagforening. Jeg har selv været medlem af en bestyrelse i Kristelig Fagforening. Og jeg forstår ikke, at de bakker det der op. Havde det været mig, der havde siddet i bestyrelsen, havde jeg taget afstand fra ham med det samme, siger Peter Christensen.
- Og man kunne godt stille spørgsmålet til Kristelig Fagforening: Er det bare i orden, at folk bliver slaver under en vilkårlig arbejdsgiver, siger Peter Christensen.
Skal chefen kunne skalte og valte med folks arbejdstid?
Peter Christensen oplyser, at hans datter bor og søger nyt arbejde i lokalområdet og derfor ikke ønsker at stå frem. Og at han af hensyn til hendes fremtidige liv og karriere ikke ønsker, at hendes navn kommer frem.
Peter Christensen mener, at hans datter i realiteten skulle stå til rådighed for Vejlegården, når forpagteren Amin Skov havde brug for hende. Han sammenligner Amin Skovs handlemåde som arbejdsgiver med flyselskabet Ryan Air, som har annonceret, at de ikke vil lade ansatte i Billund Lufthavn arbejde under gældende dansk overenskomst.
- Er det virkelig det arbejdssamfund, vi gerne vil have i Danmark? Det er samme problematik, du får med Ryan Air. De vil bare køre deres eget løb. Og det er i bund og grund også det, Amin vil, siger Peter Christensen og stiller spørgsmålet:
- Vil den danske befolkning bevæge sig mod et arbejdsmarked, hvor man bare kan skalte og valte med folks arbejdstid?
Krifa: Kan godt forstå faderen
Formanden for Kristelig Fagbevægelse, Søren Fibiger Olesen, oplyser, at han ikke kender den konkrete sag. Forholdt kritikken fra kokkens far, som i mange år har været kunde i Krifa, siger Søren Fibiger Olesen:
- Det er selvfølgelig aldrig rart. Men jeg kan godt forstå, han gør det, fordi han forholder sig til den oplevelse, datteren har haft, og har det tæt inde på livet. Og den oplevelse lyder heller ikke som om, den er ok.
- Men det har ikke noget med overenskomsten at gøre. Jeg forsvarer ikke arbejdsgiveren. Jeg forsvarer overenskomsten, siger han.
På baggrund af sagen oplyser Søren Fibiger Olesen dog, at Krifa nu vil se nærmere på de ansættelseskontrakter, som Vejlegården har givet kunder hos Krifa.