Stop fupfirmaernes misbrug af østarbejdere

Leder: Det eneste, platuglerne har respekt for, er effektiv kontrol, store bøder, konfiskation af den fortjeneste, der er opnået på et uærligt grundlag, og fratagelse af retten til at drive virksomhed.

 (Tegning: Bob Katzenelson) (Tegning: Bob Katzenelson)

"Ti kvinder i en toværelses lejlighed med ét toilet. Som arbejdede ti timer om dagen til 30 kroner i timen. Og når vi spurgte, hvorfor de ikke bare sagde op, lød svaret, at det havde de ikke råd til. For så falder der en enorm økonomisk bod. En af dem fortalte, at hun havde arbejdet mange steder. Men Danmark var det værste, hun havde prøvet."

Ordene kommer fra TV2's Morten Spiegelhauer, der i programmet Operation X for nylig stillede skarpt på de fupfirmaer, der udnytter østeuropæiske arbejdere i Danmark. Programmet dokumenterede - endnu engang - at der findes griske arbejdsgivere, som er villige til at blæse på både lovgivning, anstændighed og almindelig medmenneskelighed, blot der er penge i det.

Et omfattende problem

Ifølge tal fra Skat, der her i efteråret var på kontrolbesøg på flere hundrede danske byggepladser, er otte procent af de ansatte i byggeriet østarbejdere uden dansk arbejds- og opholdstilladelse. Og problemet kendes også fra skovene, gartnerierne, i transportbranchen og i dele af industrien.

Dertil kommer de nye sager, hvor firmaerne på papiret overholder love og overenskomster, men til gengæld stavnsbinder østeuropæerne til at betale skyhøje gebyrer og huslejer, så der kun er småpenge tilbage til lønmodtageren.

Brug for fagbevægelsen

Østaftalen, der skulle sikre, at udenlandske arbejdere ikke undergraver danske løn- og arbejdsforhold, er et prisværdigt initiativ, men den er langtfra en effektiv garanti mod plat og svindel.

Den garanti giver kun en stærk fagbevægelse. Hvis vi vel at mærke får de redskaber, der kræves for at løfte opgaven.

I dag er opgaven meget svær at løfte, fordi myndighederne ikke prioriterer det højt nok. Politiet har ikke ressourcer til at behandle de sager, som fagforeningerne anmelder. Arbejdstilsynet rykker kun ud, hvis der er direkte fare for liv og helbred. Og alt for ofte kommer der ikke noget ud af anmeldelserne til Skat.

Så når beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen giver indtryk af, at der er styr på tingene, er det ikke et billede, fagbevægelsen finder dækkende.

Af med fløjlshandsken

I dag er situationen den, at selv et firma, der tidligere har været involveret i en sag om underbetalt polsk arbejdskraft, uden videre kan få myndighedernes forhåndsgodkendelse til at hente udenlandsk arbejdskraft. Det er absurd!

Det eneste, platuglerne har respekt for, er effektiv kontrol, store bøder, konfiskation af den fortjeneste, der er opnået på et uærligt grundlag, og fratagelse af retten til at drive virksomhed.

I starten af det nye år skal partierne bag Østaftalen mødes igen. Herfra skal lyde en opfordring til at tage fløjlshandskerne af og skærpe såvel kontrollen som sanktionerne over for de fupfirmaer, der udnytter mennesker, som vi så det i Operation X.