Der er ikke styr på øst-arbejderne

Fagbevægelsen, Socialdemokraterne og SF mener ikke, at kontrollen med østeuropæisk arbejdskraft virker som den skal.

Fagforeningerne i byggeriet vil nu bede beskæftigelsesministeren om at sørge for, at Skat, politiet, Udlændingeservice og Arbejdstilsynet skærper kontrollen med østarbejderne i Danmark.Fagforeningerne i byggeriet vil nu bede beskæftigelsesministeren om at sørge for, at Skat, politiet, Udlændingeservice og Arbejdstilsynet skærper kontrollen med østarbejderne i Danmark.

14 mand om ét komfur og en husleje på knap 5.000 kroner for et lille hummer, man skal dele med andre. Næsten dagligt er der nye historier om østeuropæiske arbejdere, der udnyttes som billig arbejdskraft af smarte bagmænd, og i fagbevægelsen deler man ikke regeringens opfattelse af, at der er nogenlunde styr på tingene: - Omfanget af fupfirmaer og overtrædelser med udenlandske lønmodtagere og udenlandske firmaer er langt større, end beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen giver udtryk for. Myndighederne lader stå til, og de fleste virksomheder slipper ustraffet fra at bryde lovgivningen, siger Gunde Odgaard, der er sekretariatsleder i Bygge-, Anlægs- og Trækartellet.

Skrækscenariet nærmer sig

Den vurdering deles også af flere af partierne bag den Østaftale, som skulle sikre det danske arbejdsmarked mod løndumping. - Der er jo ikke styr på det. Det, vi frygtede - nemlig at der opstår et andenrangs-arbejdsmarked, hvor folk arbejder under noget, der minder om slavelignende forhold - er ved at blive til virkelighed, siger Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Thomas Adelskov. Fagforeningerne i byggeriet vil nu bede beskæftigelsesministeren om at sørge for, at Skat, politiet, Udlændingeservice og Arbejdstilsynet skærper kontrollen. - Vi opfordrer ministeren til at sørge for, at alle de mange myndigheder, som skal foretage kontrol, rent faktisk også gør det. Hvis der ikke gribes ind, risikerer vi at udvikle et arbejdsmarked, hvor plat og svindel er mere normalen end undtagelsen, siger Gunde Odgaard.

Bedre registrering

SF's arbejdsmarkedsordfører, Ole Sohn, er ligesom Socialdemokraterne indstillet på, at der skal ske noget. Han er positiv over for et forslag fra Byggefagenes Samvirke i København om, at fagforeningerne skal have fuld indsigt i, hvilke udenlandske virksomheder der sender arbejdskraft til Danmark, hvor de skal arbejde og navnene på de medarbejdere, der sendes på job i Danmark. - Jeg ved endnu ikke, om det kommer i konflikt med EU-retten. Men hvis vi kan gøre det nationalt, så skal vi det, og ellers må vi ændre det gennem EU, mener Ole Sohn. Socialdemokraterne er også åbne for at give fagbevægelsen nye redskaber til at stoppe underbetalingen. Men myndighederne skal også på banen, mener partiet: - Vi kan se, at der er stort behov for, at Skat tager det her meget alvorligt. Måske skal der oprettes en særlig enhed til at tage sig af det her, foreslår Thomas Adelskov. Partierne bag Østaftalen mødes i starten af januar for at diskutere, hvordan aftalen kan håndhæves mere effektivt.