Narkokarteller dræber landarbejdere
Fagforeninger og landarbejdere står i vejen for den mellemamerikanske narko-mafia, der har allieret sig med lokale lokale arbejdsgivere. Det koster menneskeliv.
Den 50-årige faglige leder og bananarbejder, Joel Hernandez, efterlader sig tre døtre. (Foto: Privat) Landarbejdere og fagligt aktive bliver ramt af en bølge af vold i det mellemamerikanske land, Guatemala, hvor den organiserede kriminalitet er ude af kontrol.
Torsdag blev 50-årige Joel Hernandez, en af lederne i bananarbejdernes fagforening, Sitrabi , likvideret. To ukendte gerningsmænd på motorcykler skød og dræbte ham, da han var på vej til fagforeningen. 3F har i flere år støttet Sitrabi gennem et udviklingsprojekt i samarbejde med Danida.
Den 14. maj oplevede Guatemala en af de værste massakrer i landets historie. 27 landarbejdere og aktive bønder blev brutalt myrdet i Petén-provinsen, da deres landbrug blev angrebet af paramilitære soldater. Ligenes hoveder blev skåret af og spredt over et stort område. Mindre end to uger senere blev den assisterende statsanklager, Allan Stowlinsky Vidaure, myrdet efter at have deltaget i efterforskningen af Los Zetas, et berygtet mexicansk narkokartel.
Mafia og firmaer i alliance
Lokale medier er ikke i tvivl om, at de regionale narkokarteller står bag volden. Som fagforening for bananarbejdere er SITRABI i en særlig risikogruppe, vurderer Jesper Nielsen, international rådgiver i 3F.
- Fagforeninger på bananplantagerne er til besvær for både narkokarteller og arbejdsgivere, der ofte indgår i et form for samarbejde. Det hænger sammen med, at narkotrafikken benytter små private landingsbaner på bananplantagerne, beregnet til fly, der sprøjter med pesticider, siger Jesper Nielsen.
Narkoruterne går fra Sydamerika til USA over mindre etaper i Mellemamerika.
De skyldige kommer ikke for retten
Sitrabi har gennem den senere tid arbejdet på at forbedre forholdene på bananplantager på Guatemalas sydkyst, hvor faglig organisering mange steder ikke er tilladt.
Den 10. april i år blev en af Sitrabis lokale tillidsfolk, Oscar Humberto Gonzales Vasquez, dræbt af 35 skud, og gennem de seneste år er fagforeningens ledere og aktivister blevet udsat for en lang række dødstrusler. Det kan dog være svært at afgøre, om det er narkokarteller eller arbejdsgivere, der står bag de enkelte drab.
- Likvideringer af fagforeningsfolk er almindelige i Guatemala, men camoufleres ofte som almindelig kriminalitet eller udslag af den blodige bandekrig. Bagmændene stilles sjældent for en domstol, forklarer Jesper Nielsen.
Han mener, at EU og Danmark bør gå i offensiven for at støtte Guatemalas regering med at komme overgrebene til livs og styrke retssikkerheden.