Fogh vil ikke lette jagten på illegale

Statsministeren nægter SiD adgang til vitale oplysninger i jagten på illegal arbejdskraft. Ekspert afviser argument om tavshedspligt ved udlændinges arbejdstilladelser.

En halv snes polakker var for en lille måned siden i færd med at opføre denne silo ved Silkeborg, hvilket de uhindret fik lov til, fordi Udlændingestyrelsen nægtede at oplyse SiD om, hvorvidt de havde arbejdstilladelser. (Christian Juhl)En halv snes polakker var for en lille måned siden i færd med at opføre denne silo ved Silkeborg, hvilket de uhindret fik lov til, fordi Udlændingestyrelsen nægtede at oplyse SiD om, hvorvidt de havde arbejdstilladelser. (Christian Juhl)

- Det er uforståeligt og tosset. Er det virkelig regeringens mening, at de vil blive ved med at spænde ben for afsløringen af illegale, siger formand for SiD Silkeborg Christian Juhl, der håber, at der nu er nogle folketingspolitikere, der tager initiativ til at få reglerne lavet om.

Hans vrede skyldes, at statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) nu bakker sin integrationsminister Bertel Haarder (V) op i afvisningen af at lade Udlændingestyrelsen udlevere oplysninger om udenlandsk arbejdskraft, som er under mistanke for at arbejde illegalt.

SiD og politi spilder kræfter

Christian Juhl måtte for nylig se 10 illegale polakker stikke af og arbejdsgiveren slippe for tiltale, fordi Udlændingestyrelsen nægtede at oplyse, om polakkerne havde arbejdstilladelse til et arbejde med at opføre siloer på Silkeborg-egnen. Da politiet kom, var de væk.

SiD har flere gange peget på, at både fagbevægelse og politi bruger unødvendigt mange ressourcer på at jage illegale. Fordi der ikke er adgang til oplysningerne.

Praksis holder ikke vand

Ekspert i forvaltningsret og afdelingsforstander på Danmarks Journalisthøjskole Oluf Jørgensen har sået tvivl om, hvorvidt det at tilbageholde oplysninger overhovedet holder vand. Han pointerer, at der ikke er særlige regler om tavshedspligt i udlændingeloven.

- En oplysning om, at der for eksempel er givet arbejdstilladelse til ti udlændinges opførelse af en kornsilo på en bestemt virksomhed er ikke undergivet tavshedspligt, siger Oluf Jørgensen.

Christian Juhl peger på, at det jo ikke er personfølsomme oplysninger fagbevægelsen har brug for.

- Vi skal bare vide om en arbejdsgiver har tilladelse til at beskæftige udlændinge. Ja eller nej. Så vi slipper på at bruge så mange ressourcer på at overvåge en arbejdsgiver, når vi får et tip om illegale, og så politiet slipper for at rykke forgæves ud, siger han.

Sådan er reglerne

Men Anders Fogh Rasmussen henviser til reglerne i forvaltningsloven og offentlighedsloven, der efter både hans og Bertel Haarders mening forhindrer udlevering af oplysninger om udlændinges opholdsgrundlag til private - hvis da ikke udlændingen har givet lov. Fagforbund betragtes som private.

Statsministeren henviser til, at en faglig organisation kan anmelde mistanke om illegalt arbejde til enten Udlændingestyrelsen eller politiet, som det skete forleden, hvor politiet lavede en razzia på Fredericia Skibsværft efter tip fra SiD.

Aktionen har ført til anholdelse af fem polske og to filippinske statsborgere mistænkt for at arbejde uden den fornødne opholds- og arbejdstilladelse.