3F: Stop klynkeri over psykiske tjek
- Stop klynkeriet og kom ind i kampen, lyder det fra 3F til de virksomheder, der føler, at Arbejdstilsynets tjek af det psykiske arbejdsmiljø går for tæt på.
I stedet for at klynke over Arbejdstilsynets kontrol af det psykiske arbejdsmiljø, bør virksomhederne sætte fokus på at skabe trivsel for deres ansatte, mener 3F. Sidste år steg antallet af anmeldte psykiske arbejdsskader til 3.000. Ifølge Arbejdsskadestyrelsen er det en firdobling siden år 2000. Samtidig er sygefravær forårsaget af blandt andet stress større end nogensinde.
Alligevel der ifølge Dansk Erhverv udbredt vrede i virksomhederne over den kontrol af det psykiske arbejdsmiljø, som Arbejdstilsynet har foretaget siden 1.april i år. De føler, at de tilsynsførende går for tæt på og jagter problemer med ledende spørgsmål.
I 3F undrer miljøkonsulent Palle Larsen sig over virksomhedernes kritik, fordi de som part altid bliver hørt, når Arbejdstilsynet finder problematiske forhold.
- Det er rent klynkeri. Problemer med det psykiske arbejdsmiljø vokser i virksomhederne som aldrig før. Så tag dog i stedet at komme ind i kampen, kom i dialog, få skabt trivsel og gode psykiske forhold for jeres ansatte i stedet for at spilde en masse energi på klager, siger miljøkonsulenten.
Klagerne er få
Heller ikke Arbejdstilsynet forstår virksomhedernes kritik, da den spørgeguide de tilsynsførende bruger nøje er tilpasset de enkelte brancher og udvalgt på baggrund den viden, der eksisterer på området hos Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø(NFA).
Samtidig påpegede specialkonsulent i Arbejdstilsynet Karoline Klaksvig på NFA's netop afholdte arbejdsmiljøkonference, at der kun er givet ganske få påbud - én procent af alle - hvor virksomhederne bliver pålagt rådgivning, som kan henføres til det psykiske arbejdsmiljø. Hun er tværtimod glad for det skærpede fokus på det psykiske arbejdsmiljø, som blev besluttet af et bredt flertal i Folketinget, da arbejdsmiljøreformen fra 2005 blev justeret. Især på grund af problemernes stigende omfang.
- Det er næsten pinligt, at der skulle gå så lang tid, inden vi ændrede på vores tilsyn, så det ikke længere er forbeholdt de få at få tjekket det psykiske arbejdsmiljø, siger Karoline Klaksvig og fortsætter:
- Det er jo indlysende, at hvor der er mennesker, kan der potentielt opstå psykiske arbejdsmiljøproblemer.
Læs Arbejdstilsynets faktaark om psykisk arbejdsmiljø
Læs Arbejdstilsynets faktaark om psykisk arbejdsmiljø