Klager over kontrol af psykisk arbejdsmiljø

Et halvt hundrede virksomheder inden for kontor og handel har siden 1. april følt sig så intimideret under Arbejdstilsynets screeninger, at de har kontaktet Dansk Erhverv for at fortælle om deres dårlige oplevelse. Siden 1. april har Arbejdstilsynet kigget det psykiske arbejdsmiljø efter i sømmene, og virksomhederne oplever, at de skal stå til ansvar for deres ansattes private problemer, og at de tilsynsførende går for tæt på under besøgene.

For eksempel er virksomheder ifølge ErhvervsBladet.dk blevet spurgt, hvordan de håndterer det, hvis en ansat har haft skænderier i hjemmet.
”I andre tilfælde er de tilsynsførende under screeningen gået direkte hen til den ansatte uden at præsentere sig og har spurgt den ansatte, ”hvad vedkommende gør”, når han skal på toilettet. De spurgte selvfølgelig, fordi de ville sikre sig, at man kunne komme på toilettet, men måden der blev spurgt på, var meget uheldig,” siger arbejdsmiljøkonsulent i Dansk Erhverv, Henrik Hofmann.
Dansk Industri (DI) har også fået klager, og her finder chefkonsulent Thomas Drustrup det problematisk, at der blev omkring 120 nye folk hos Arbejdstilsynet nogenlunde samtidig med, at tilsynet skulle begynde at bruge et nyt værktøj til tjek af det psykiske arbejdsmiljø.
I Arbejdstilsynet oplyser kontorchef Jeanne Borgqvist, at tilsynet under en screening skal ”mistankeafklare”. Det vil sige, at de tilsynsførende skal finde ud af, om der er forhold i det psykiske arbejdsmiljø, der gør, at virksomheden skal tjekkes igen ved et såkaldt ”tilpasset tilsyn”, der foretages af særligt sagkyndige fra Arbejdstilsynet. Spørgsmålene, der stilles til virksomhederne, er valgt efter skelen til forskningsresultater fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
Dansk Erhverv har sendt en liste med dårlige erfaringer til beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) med et ønske om, at reglerne bliver justeret.
Kontorchef Jeanne Borgqvist oplyser, at de tilsynsførendes spørgeguide er tilpasset forholdene i de enkelte brancher, og at de tilsynsførende har gennemgået kurse ri, hvad de skal spørge ind til.
”Ved screeningen spørger vi ind til forholdene. Det er vi jo nødt til for at få et indtryk. Ellers risikerer vi at udtage virksomheder på et forkert grundlag,” siger Jeanne Borgqvist.