HK: Gratis at se stort på psykisk jobmiljø

Ansatte på arbejdspladser med et dårligt arbejdsmiljø er ladt helt i stikken. Som situationen er nu, findes der nemlig ingen straf for at overtræde arbejdsmiljøloven. Så selv om en arbejdsgiver kan være skyld i, at flere medarbejdere bliver sygemeldte på grund af stress, mobning eller chikane, er der meget lidt at gøre, oplyser Jeanette Hahnemann fra HK's juridiske afdeling.

Loven giver ikke fagforeninger mulighed for at føre sager mod arbejdsgiveren i sager om psykisk arbejdsmiljø. Det eneste, man kan gøre, er at melde arbejdsgiveren til Arbejdstilsynet eller til politiet, men at dømme efter de erfaringer, HKs juridiske afdeling har draget, nytter det intet.
”Vi har simpelthen ingen mulighed for at hjælpe folk, når de ringer til os og er helt psykisk nedbrudte. Når vi melder sagen til Arbejdstilsynet eller politiet får vi en melding om, at de ikke kan gøre noget ved det med mindre, vi kan bevise, at der en generel problemstilling og kan fremvise en hel masse syge mennesker på samme tid. Det er meget frustrerende, fordi det ofte er de samme arbejdsgivere, der med mellemrum går igen,” siger Jeanette Hahnemann til HK's elektroniske nyhedsbrev.
Birthe Haugaard, faglig sekretær i HK/Handel, efterlyser sanktionsmuligheder mod de arbejdsgivere, som ser stort på det psykiske arbejdsmiljø.
”Men vi er nået et skridt på vejen, fordi Arbejdstilsynet, der skal screene alle virksomheder, nu også skal screene det psykiske arbejdsmiljø. Så vi klæder vores sikkerhedsrepræsentanter på til at være opmærksomme på det psykiske arbejdsmiljø og tale med Arbejdstilsynet om det, når tilsynet er på besøg,” siger Birte Haugaard.
Hun tilføjer, at det vigtigste er at forebygge, og at arbejde for at skabe nogle arbejdspladser med et godt psykisk arbejdsmiljø, hvor medarbejderne trives.
”Det er derfor også vigtigt, at gøre arbejdsgiverne mere bevidste om deres pligt til at forhindre mobning, chikane og psykisk overbelastning på arbejdspladsen i det hele taget,” mener Birte Haugaard.