Ekspert: Ulovlig undtagelse af IØ og IFU

Offentlige udviklingsfonde kan ikke ses efter i sømmene, da Udenrigsministeriet har undtaget fondene fra Offentlighedsloven. Klart ulovligt, siger ekspert.

Offentligheden skal kunne følge med i fondenes arbejde - især når det gælder miljøsager. (Foto: Michael Daugaard)Offentligheden skal kunne følge med i fondenes arbejde - især når det gælder miljøsager. (Foto: Michael Daugaard)

De danske investeringsfonde, der hjælper private firmaer med at etablere sig i blandt andet Polen, er omgærdet af hemmelighedskræmmeri, da Udenrigsministeriet beskytter fondene med en generel undtagelse fra lov om offentlighed i forvaltningen.

- Det er ulovligt, siger jurist og ekspert i offentlighedsloven Oluf Jørgensen, Danmarks Journalisthøjskole. Den undtagelse der henvises til, er en bekendtgørelse, som generelt undtager fonden, og en sådan generel undtagelse er der ikke belæg for i Offentlighedsloven, siger Oluf Jørgensen

Fagbladet 3F har via Udenrigsministeriet forsøgt at få aktindsigt i dokumenter, der handler om den danske stats engagement i danske landmænds svineproduktion Polen gennem Investeringsfonden for Østlandene, IØ-fonden.

Beskyttet af undtagelse

Men Udenrigsministeriet henviser til, at IØ er beskyttet af en generel undtagelse fra loven om offentlighed i forvaltningen i kraft af en bekendtgørelse fra 1990, underskrevet af daværende Udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V).

- Vi har tidligere set eksempler på sådanne generelle undtagelser i forhold til Finansministeriet og Indenrigsministeriet. Det handlede om indkøbsaftaler og udlicitering og for to år siden blev de generelle undtagelser ophævet efter at Folketingets Ombudsmand havde stillet alvorlige spørgsmål om deres lovlighed, siger Oluf Jørgensen.

Udenrigsministeriets svar på aktindsigt

Udenrigsministeriets svar på aktindsigt