862.000 kroner til arvinger efter arbejdsskadet

En 11 år lang farce i arbejdsskadesystemet sluttede, da Arbejdsskadestyrelsen under en sag ved Vestre Landsret pludselig tilbød at udbetale 862.000 kroner til arvingerne efter arbejdsskadet.

En arbejdsskadet kvinde fik på grund af myndighedernes smøleri først tildelt erstatning to år efter sin død. Og det fik i første omgang Arbejdsskadestyrelsen til at tilbageholde erstatningen til arvingerne. (Arkivfoto: Kennet Havgaard)En arbejdsskadet kvinde fik på grund af myndighedernes smøleri først tildelt erstatning to år efter sin død. Og det fik i første omgang Arbejdsskadestyrelsen til at tilbageholde erstatningen til arvingerne. (Arkivfoto: Kennet Havgaard)

Først kunne myndighederne ikke anerkende arbejdsskaden, så ville de ikke, og da de endelig ville, slap de for at betale, fordi kvinden var død.

I alt 11 års kamp, hvor myndighederne ifølge 3F reelt blev økonomisk belønnet for egne fejl i kraft af de sparede udgifter til erstatning.

Det var krænkende for retsfølelsen, og 3F valgte at hive Ankestyrelsen i landsretten med krav om erstatning. Men inden sagen nåede for en dommer, har myndighederne pludselig og uden nærmere begrundelse besluttet, at arvingerne til den afdøde kvinde skal have udbetalt erstatning på i alt 862.000 kroner.

- Endelig har kvinden fået en retfærdig afgørelse. Desværre er den kommet to år for sent. Inden sin død nåede hun desværre kun at opleve en utrolig krænkende og mistænkeliggørende behandling fra myndighedernes side, siger næstformand i 3F Jane Korczak.

Hun håber, at myndighederne nu har taget ved lære af deres fejl, så andre ikke skal opleve samme behandling.

En indrømmelse

Normalt skal Arbejdsskadestyrelsen ikke udbetale erstatning, når den skadesramte er død, inden erstatningens størrelse er regnet ud.

Det afgjorde myndighederne også i første omgang, selv om de undervejs havde begået flere fejl - blandt andet var Arbejdsskadestyrelsen blevet irettesat af Retslægerådet og modsagt af sin egen rejseinspektør, som efter et besøg på kvindens tidligere arbejdsplads vurderede, at hendes arbejde havde været "yderst kraftbetonet og belastende".

- Med afgørelsen har myndighederne nu erkendt, at hvis de fra start af havde truffet den rigtige afgørelse, så skulle hun have haft erstatning tilbage fra efteråret 1998 og frem til sin død. Det er de penge, arvingerne nu får, hvis ikke arbejdsgiverens forsikringsselskab anker afgørelsen. Og det var aldrig sket, hvis vi ikke endnu en gang rejste sagen ved landsretten, siger en tilfreds Gitte Møller Iversen fra advokatfirmaet Kirk Larsen & Ascanius.

3F har herefter besluttet at stoppe sagen ved landsretten, da det vil være højest tvivlsomt, om der ville kunne hives yderligere penge hjem til de efterladte.