Hedeselskabet afviser billige østeuropæere
En af landets største entreprenører inden for det grønne område følger trenden fra byggebranchen og vil ikke samarbejde med firmaer, der underbetaler udlændinge.
Udmeldingen fra Hedeselskabet får ros fra 3F, der opfordrer øvrige arbejdsgivere på det grønne område til at komme med lignende udmeldinger. (Foto: Kennet Havgaard) Hedeselskabet, der er en af Danmarks største virksomheder inden for natur og miljø, afviser ethvert samarbejde med underentreprenører, der benytter sig af underbetalt udenlandsk arbejdskraft.
Dermed bliver der lukket for muligheden for at gartnere, skovarbejdere etc. fra lande som Polen, Litauen og Ukraine kan arbejde til lønninger langt under de danske.
- Vi kan ikke acceptere, hvis vores underentreprenører benytter sig af underbetalt eller ulovlig arbejdskraft. Vi har kun en interesse i, at vilkårene bliver ens for danske og udenlandske medarbejdere, siger Carsten With Thygesen, administrerende direktør for Hedeselskabet Skov og Landskab A/S.
Intet præcist tal på lønninger
Selvom Carsten With Thygesen altså afviser at hyre underbetalte medarbejdere, vil han ikke give en nøjagtig definition på, hvornår arbejdskraften rent faktisk er underbetalt.
- Det kommer på an på, hvor man sætter overlæggeren. På den ene side udelukker vi, at medarbejdere skal kunne arbejde i Danmark til en polsk løn på 40-50 kroner i timen. Men omvendt har vi en række akkordaftaler, som ifølge vores overenskomster giver mulighed for, at medarbejdere i kortere perioder godt kan arbejde under minimumslønningerne. Derfor kan jeg ikke sætte et præcist beløb på, hvor lave lønninger vi kan acceptere, siger han.
Ingen udlicitering
En af metoderne, som Hedeselskabet vil bruge for at gardere sig mod underbetaling, er at begrænse samarbejde til underentreprenører, der er registreret i Danmark, og sikre sig, at de anvender lovlig arbejdskraft.
Hedeselskabet vil også sætte stop for, at underentreprenører blot udliciterer til andre underentreprenører, hvilket gør det svært at tjekke, om der bliver brugt underbetalt eller illegal arbejdskraft.
Ros fra 3F
Fra 3F er der stor opbakning til udmeldingerne fra Hedeselskabet.
- Det er en god og sund strategi fra en dansk virksomhed, når den melder klart ud, at overenskomstmæssige vilkår også skal gælde for underentreprenører, siger Arne Grevsen, formand for 3F's Grønne Gruppe, der opfordrer øvrige arbejdsgivere på det grønne område til at komme med lignende udmeldinger.
- Det ligger i tråd med 3F's generelle politik på området: Vi har ikke har noget imod udenlandsk arbejdskraft i Danmark, så længe de er her på samme vilkår som de danske arbejdere, siger han.
Initiativet fra Hedeselskabet kommer i kølvandet på, at syv af de otte største entreprenører i dansk byggeri har indført - eller er i gang med at indføre - regler i deres kontrakter med underentreprenører, der udelukker brugen af underbetalt arbejdskraft.