Udstationerede giver problemer i hele Norden

Nordisk rapport melder om "strategisk omgåelse af regler og aftaler" på de nordiske landes arbejdsmarkeder efter EU-udvidelsen.

Omfanget af det, som rapporten under ét kalder tjenestemobilitet, det vil sige blandt andet udstationering og selvstændige østeuropæeres arbejde i de nordiske lande, er usikkert. Statistikken er simpelthen mangelfuld.Omfanget af det, som rapporten under ét kalder tjenestemobilitet, det vil sige blandt andet udstationering og selvstændige østeuropæeres arbejde i de nordiske lande, er usikkert. Statistikken er simpelthen mangelfuld.

Det er ikke strømmen af individuelle arbejdstagere, der er problemet i de nordiske lande efter EU-udvidelsen 1. maj 2004. Det er derimod strategisk omgåelse af regler og aftaler for udstationerede, selvstændige og skuffeselskaber.

Det konkluderer en større analyse af "arbejds- og tjenestemobilitet" i de nordiske lande, som Nordisk Råd har gennemført, og som blev offentliggjort torsdag i forbindelse med de nordiske landes arbejdsministres møde i Danmark.

Analysen slår fast, at "strategisk omgåelse af regler og aftaler ved fri tjenesteydelser skaber vanskeligheder i alle lande, knyttet til gråzoner mellem ansættelsesformer". Omfanget er ukendt, men rapporten melder om talrige eksempler på konkurrenceforvridning, social dumping og brud på regler og aftaler i forbindelse med entrepriser, med deltagelse af fiktive selskaber, arme-ben-firmaer, mellemmænd og vikarbureauer.

Mangelfuld statistik

Omfanget af det, som rapporten under ét kalder tjenestemobilitet, det vil sige blandt andet udstationering og selvstændige østeuropæeres arbejde i de nordiske lande, er usikkert. Statistikken er simpelthen mangelfuld.

Omfanget baseres derfor på vurderinger hos myndigheder og organisationer.

I Danmark, fremgår det af rapporten, vurderedes det i foråret, at der var omkring 6.000 tjenesteydende arbejdstagere fra de otte nye øst- og centraleuropæiske lande. Der var dog kun registreret 136 firmaer fra de otte lande.

I Norge var der samtidig registreret 390 firmaer fra de otte lande med 2.600 ansatte, men myndighederne regner med en markant underrapportering. En undersøgelse i byggebranchen og værkstedsindustrien i Norge indikerer, at der er langt flere udstationerede end almindelige arbejdstagere, samt at antallet er stigende.

Registrering efterlyses

Rapporten ser også visse tegn på, at aktører i det, der kaldes sekundærmarkederne for tjenester, også associeres med skatteunddragelse, illegalt arbejde og organiseret international kriminalitet, og det kan give grobund for fremmedfrygt og diskriminering.

Det er et fælles problem, at der mangler pålidelig statistik over omfang og sammensætning af udstationerede og udlejede lønmodtagere. Der efterlyses derfor udvidede registreringsordninger, især i forhold til skattemyndighederne.

Der er stor forskel på antallet af individuelle arbejdstagere, der som bekendt i Danmark skal have arbejdstilladelse. Flest tilladelser har Norge givet, Danmark færrest ifølge en opgørelse, der dog er lavet helt tilbage ved årsskiftet 2004-2005.

Ingen oversvømmelse

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen har kommenteret rapporten i en pressemeddelelse.

- Rapportens konklusioner er meget klare. Ingen af de nordiske arbejdsmarkeder er blevet oversvømmet af østeuropæisk arbejdskraft. Og der er ikke opstået ubalancer som følge af EU-udvidelsen. For mig er det helt afgørende, at vi sikrer ordnede forhold på det danske arbejdsmarked. Derfor følger vi udviklingen nøje for at nå det mål, hedder det.

Om usikkerheden om omfanget af udstationerede, siger han:

- Det er klart, at vi har en udfordring i forhold til udstationerede og selvstændige fra de nye EU-lande. Myndighedernes opgave er her at sikre, at der ikke sker en omgåelse af reglerne. Her arbejder vi sammen med forligspartierne bag østaftalen og arbejdsmarkedets parter om at forbedre mulighederne for registrering og kontrol, siger Claus Hjort Frederiksen.

Ikke overraskende

Forhandlingssekretær i Byggegruppen i 3F Ole Christensen siger i en kommentar til undersøgelsen, at konklusionen ikke er overraskende.

- Det er udstationering, falske firmaer, arme-ben-firmaer og fupkonstruktioner med danske bagmænd, der giver problemer. Og problemerne eskalerer desværre. Vi har snesevis af sager kørende. Derfor synes jeg, det er lidt for flot, når beskæftigelsesministeren på baggrund af rapporten kan konkludere, at vi ikke er blevet oversvømmet af østeuropæisk arbejdskraft. Rapporten slår netop fast, at man ikke kender omfanget. Der er derfor brug for bedre registrering og kontrol, siger Ole Christensen.

http://www.norden.org/pub/sk/showpub.asp?pubnr=2005:566