Polsk hverdag i Danmark: For lidt i løn og trusler
Undersøgelse viser imidlertid også, at en stor del af polakkerne i Danmark regner med at blive permanent
Mange polakker regner med at blive permanent i Danmark. Her er det en gruppe polakker, der netop har gennemgået arbejdsmiljøuddannelsen for at kunne fungere som sikkerhedsrepræsentant på deres arbejdsplads.
(Foto: Harry Nielsen.) Mindre i løn end danske kolleger. Lange arbejdsdage. Overarbejde uden betaling. Det farligste arbejde. Snydt for løn. Trusler om tæsk og fyring.
Det er en væsentlig del af historien om de polske migranter, der arbejder i Storkøbenhavn ifølge en undersøgelse, som Københavns Universitets arbejdsmarkedsforskere ved FAOS har gennemført i form af interviews med 500 polakker.
Rapporten, der offentliggøres i dag er en afdækning af et andet arbejdsmarked med snyd og trusler, med manglende sikring i forbindelse med fyring og begrænset overenskomstdækning.
Rapporten fortæller imidlertid også, at flertallet af polakkerne er glade for at arbejde i Danmark, og at en fjerdedel regner med at blive permanent.
Hvis man troede, at polakkerne i København er enlige mænd, der arbejder inden for bygge- og anlægsbranchen, så har man taget fejl. Billedet er væsentlig mere nuanceret. Faktisk er 45 procent af polakkerne i Storkøbenhavn kvinder, og mange bor sammen med deres partner og en del også med deres børn i København.
Kvinderne har især job inden for rengøring, der under ét udgør den største branche for de polske migranter. Desuden arbejder mange i byggeriet, som avisbude og med manuelt lager- og fabriksarbejde.
Kun en lille gruppe befinder sig i job, der kræver et vist uddannelsesniveau, eksempelvis som receptionister eller sygeplejersker.
Mindre i løn end danskere
Uanset jobtype får polakkerne mindre i løn end danskere. Den største forskel er der inden for bygge- og anlægsarbejde, hvor polakker tjener godt 50 kroner mindre i timen end danskere.
De polakker, der arbejder med ufaglært bygge- og anlægsarbejde, har mere end 49 arbejdstimer om ugen, mens omvendt en del - ikke mindst vikarer - klager over ikke at have tilstrækkeligt mange arbejdstimer.
Mange er overkvalificerede til deres arbejde, og kun en tredjedel af de interviewede synes, de i tilstrækkelig grad får brugt deres kvalifikationer.
Om polakkernes arbejdsmiljø sammenfatter rapporten, at de ofte befinder sig i job, hvor der stilles store krav til fleksibiliteten og fysisk styrke, men hvor medbestemmelse og brug af kvalifikationer ikke er i højsæde.
Sagt med andre ord arbejder størstedelen af polakkerne i job, der kan betegnes som kvalitativt dårlige ikke bare lønmæssigt men også arbejdsmiljømæssigt.