Massiv migration dræner ikke Polen for arbejdskraft

Seks procent af Polens indbyggere er midlertidigt på arbejdet i et andet land – og det kan fortsætte, siger professor i migration

Polens historie er præget af udvandring. Her er det polske murere i Danmark. Men mange af de polske udvandrere har også en højere uddannelse. (Foto: Harry Nielsen)Polens historie er præget af udvandring. Her er det polske murere i Danmark. Men mange af de polske udvandrere har også en højere uddannelse. (Foto: Harry Nielsen)

Omkring 2,3 millioner polakker eller tæt på seks procent af Polens indbyggertal arbejder midlertidigt i et andet land. Mange af dem er veluddannede. Det har givet anledning til alvorlig bekymring for omfattende ”brain drain” – tab af viden – i det polske samfund.

Den bekymring deles ikke af professor Pawel Kaczmarczyk fra migrationsforskningscentret ved universitet i Warszawa.

Det kom frem i forbindelse med en konference om arbejdsmobilitet i Østersøregionen, som Beskæfti-gelsesministeriet og Københavns Universitets arbejdsmarkedsforskning i FAOS afholdt for nylig.

- Langt de fleste returnerer til Po-len, fordi de har langt større muligheder for at gøre professionel karriere. Jeg ser derfor ingen risiko for egentlig ”brain drain” men måske snarere ”brain waste”, sagde han på konferencen. Her præsenterede han et større materiale om de seneste års migration.

De højtuddannede er stærkt over-repræsenteret blandt de, der midlertidigt arbejder udenlands. Knap 15 procent af den polske befolkning har universitetsuddannelse og rubriceres som højtuddannede, men hele 23 procent af migranterne tilhører den højtuddannede gruppe.

De højtuddannede søger især til engelsksprogede lande, hvor de er i stand til at anvende deres uddannelse. Det gælder især Storbritannien, Irland og Canada. I Storbritannien og Irland er det mellem hver tredje og hver fjerde polske migrant, der har en universitetsuddannelse, mens det tilsvarende tal i Danmark er hver syvende.

Veluddannede søger engelsktalende lande

Det er både unge og lidt ældre, der søger arbejde uden for landets grænser, men der er forskel på, hvor de søger hen. For de unge under 35 er det generelle billede, at de er forholdsvis veluddannet, taler sprog og søger legale job. De har England og Irland som de foretrukne destinationer, mens de ældre ofte har tidligere erfaring med migration og har lande som Tyskland, Italien og Spanien som de almindeligste arbejdslande.

Migrationen har især taget fart siden EU-udvidelsen i 2004. Fra maj 2002 til 1. januar 2008 er migrationen total set tredoblet – alene til de øvrige EU-lande er migrationen mere end firdoblet.

Mangel på arbejdskraft

Den voldsomme migration de seneste år har betydet, at flere hjemlige brancher er begyndt at opleve mangel på kvalificeret arbejdskraft. Værst er det inden for bygge- og anlægssektoren. Selv om det lyder som om, der dermed er udsigt til arbejdskraft-mangel i fremtiden, så er professor Pawel Kaczmarczyk ikke bekymret.

Han mener, at Polen også de kommende år vil forblive et land med et stort potentiale for migration. Antallet af indbyggere, deres geografiske placering og deres uddannelsesniveau går ganske en-kelt ikke op med arbejdsmarkedets behov for arbejdskraft.

- Der er også i fremtiden et overskud af veluddannede – vi kunne kalde det brain overflow, sagde professoren på konferencen.