SF vil bremse misbrug af vikarer
EU-direktivet om vikarer skal hurtigt ind i dansk lovgivning og samtidig skal fagbevægelsen sørge for at sikre vikarer gennem overenskomsterne, mener SF.
Vikarbureauer skal stoppes i at formidle billig arbejdskraft fra Østeuropa, blandt andet ved at EU-direktivet om vikarer hurtigt kommer ind i dansk lovgivning. (Arkivfoto) Vikarer fra ikke mindst Østeuropa bruges som billig arbejdskraft, og en række vikarbureauer har siden østaftalen faldt væk 1. maj markedsført sig med at kunne formidle billig udenlandsk arbejdskraft. Det er en trafik, man skal stoppe så godt man kan, siger SF.
Partiet vil derfor hurtigst muligt have gennemført lovgivning, som sætter grænser for løntrykkeri via vikarbureauer. Det skal ske ved at Danmark hurtigst muligt implementerer EU-direktivet om vikarer.
- Det vil sikre vikarer en række af de vilkår og goder, som de fastansatte i brugervirksomheden har, siger SF's gruppeformand Ole Sohn.
Direktivet blev vedtaget i EU i 2008, men de enkelte lande har frem til udgangen af 2011 til at omsætte det til national lovgivning og praksis.
- Men der er ingen grund til at vente med at ændre for eksempel funktionærloven, siger han.
Sikring via overenskomsterne
Skal der sikres lige løn, så er det imidlertid op til arbejdsmarkedets parter. Derfor opfordrer Ole Sohn fagbevægelsen til gennem overenskomsterne at sikre, at vikarer får samme vilkår som de andre ansatte i brugervirksomheden.
- Sådanne bestemmelser findes i en række overenskomster, men de bør udbredes til alle overenskomster, siger Ole Sohn.
Med implementering af vikardirektivet vil det samtidig blive forbudt for vikarbureauer at forhindre vikarer at søge ledige stillinger på den arbejdsplads, hvor de er vikar. Endelig skal funktionærloven ændres, så vikarer, der ansættes til at udføre funktionærarbejde, sikres lige rettigheder med hensyn til blandt andet barselsorlov og ferie med løn.
Ole Sohn erkender, at de foreslåede ændringer ikke totalt forhindrer udnyttelse af vikarer, fordi Danmark ikke har en lovbestemt minimumsløn. Virksomheder uden overenskomst vil stadig kunne tilbyde vikarer og i øvrigt også andre ansatte en hvilken som helst lav løn.
- I disse tilfælde er det kun fagbevægelsens knofedt, der kan hindre udnyttelsen, siger han.