Avisbude i konkurs-cirkus

Bladkompagniet har udliciteret distributionen af aviser i Storkøbenhavn til firmaer, der går konkurs på stribe. En del af million-regningen for løn til avisbudene bliver sendt videre til Lønmodtagernes Garantifond og skatteyderne.

Det er kort efter midnat på Parkskolen i Ballerup. Claus Haagensen dirigerer rundt med stakke af aviser og glittede magasiner. Imens kommer det ene avisbud efter det andet ind på skolegangen, der for natten er lavet om til distributionscentral.

Jyllands-Posten, Politiken, Berlingske Tidende og BT skal ud til tiden sammen med Berlingskes Nyhedsmagasin og Tipsbladet.

Men hvor det længe har været de samme aviser, Claus Haagensen har leveret på ruterne, så har arbejdsgiverne været vidt forskellige.

Før 2000 stod Bladkompagniet, der er ejet af Politiken og Berlingske Tidende, for at ansætte bude.

Men siden har Bladkompagniet udliciteret distributionen af aviser - og dermed også sine bude.

- I 2005 har vi oplevet at have fire forskellige distributører som arbejdsgivere. Det giver stor frustration og undren hos mine kolleger, siger Claus Haagensen.

Udover at være bud hos Kühl Distribution er han tillidsrepræsentant for cirka 80 kolleger. Det har givet indsigt i konkurser og problemer blandt de hårdt pressede nye distributører.

- Den ene efter den anden går fallit. Det er meget farceagtigt, men hver gang, der har været en konkurs, har en ny distributør stået klar til at overtage uddelingen og budene med det samme, siger Claus Haagensen.

Faglige sager i kølvandet

Når arbejdsgiverne går ned økonomisk, må Lønmodtagernes Garantifond træde til og betale løn.

Det er sket seks gange, at københavnske budfirmaer hyret af Bladkompagniet er gået fallit. Siden 2003 har Lønmodtagernes Garantifond betalt 2,2 millioner kroner til 122 ansatte hos budfirmaer i Storkøbenhavn.

- Oveni har vi måttet rejse faglige voldgifter om budenes forhold, fordi skiftende nye firmaer på trods af virksomhedsoverdragelsesloven forsøger med nye arbejdsgange og lønsystemer, når de bliver presset på prisen af Bladkompagniet, siger Bjarne Høpner, formand for 3F Lager, Post og Servicearbejdernes Forbund i København.

Samme melding kommer fra 3F Nordsjælland Syd. Efter en af konkurserne har afdelingen og faglig sekretær Steen Johansson hentet fem millioner kroner i manglende feriepenge, ATP-indbetalinger og løn og pension til 132 bude.

- I samme sag står Skat med en regning for manglende indbetaling af budenes skat for cirka syv millioner lønkroner, siger Steen Johansson.

- Fire forskellige arbejdsgivere i løbet af 2005 gør, at vi er noget spændte på, hvem den næste bliver, siger budenes tillidsrepræsentant Claus Haagensen ironisk.

3F: Ren spekulation

Bladkompagniet presser sine underleverandører til bristepunktet med konkurser og pres på budenes løn- og arbejdsforhold til følge.

Dermed er Bladkompagniet skyldig i rovdrift på budene og spekulation i, at andre betaler regningen, når firmaets leverandører går konkurs. Det mener 3F's afdelinger for bude i Storkøbenhavn.

- Det er urimeligt, at Lønmodtagernes Garantifond må betale millioner for manglende løn til budene, når Bladkompagniets underleverandører går konkurs. Dertil kommer, at vi som fagforeninger hele tiden må slås med nye firmaer. Bladkompagniet fraskriver sig ethvert ansvar, siger Bjarne Høpner, formand for 3F Lager, Post og Servicearbejdernes Forbund.

Han peger på, at Bladkompagniet de senere år har fået et stadigt større overskud. Samtidig må skattevæsenet og Lønmodtagernes Garantifond betale ved konkurserne.

Blad-chef: Kedeligt

Bladkompagniet afviser sammenhæng mellem firmaets overskud og konkurserne - og at Bladkompagniet har et medansvar.

- Vi kan ikke gå ind og drive virksomheden for vore distributører. Men jeg ved, at de priser, vi betaler for at få aviserne bragt ud, gør det muligt at afregne med told og skat og betale løn til budene. Der er nogle, der er gode til at få det til at løbe rundt - andre er ikke, oplyser abonnementschef i Bladkompagniet Kim Berthelsen.

Han kalder konkurserne kedelige og oplyser, at Bladkompagniet er begyndt at bede distributørerne fremsende deres årsregnskaber for at få bedre snor i forholdene, og at Bladkompagniet tilbyder nye distributører forskellige former for hjælp. At overskuddet er steget, skyldes ifølge Bladkompagniet blandt andet, at firmaet har fået flere nye blade at distribuere.

Men Bladkompagniet skriver samtidig i sit årsregnskab, at firmaets væsentligste driftsrisiko er evnen til at holde en lav pris hos virksomhedens underleverandører - og dermed de godt 1.000 avisbude i Storkøbenhavn.

Bladkompagniet presser sine underleverandører til bristepunktet med konkurser og pres på budenes løn- og arbejdsforhold til følge, mener 3F.

Bladkompagniet ejes af bladhusene bag Jyllands-Posten, Politiken og Berlingske Tidende. I 2000 var der 803 ansatte hos Bladkompagniet. Siden er omdelingen af aviserne blevet udliciteret, og i dag er der 178 ansatte - fortrinsvis i administrationen. Men det har bestemt ikke skadet økonomien.

I 2000 havde Bladkompagniet et mindre overskud på 1,9 millioner kroner. I 2005 kunne Bladkompagniet offentliggøre et årsregnskab med et overskud for 2004 på 25,2 millioner kroner.