Overvægtige skal droppe hård motion

Skal du til at komme i bedre form, så læs med her, og få gode råd til, hvordan du kommer i form uden at overbelaste din krop.

Hvis du har lidt ekstra på sidebenene og er ude af træning, så lad være med at starte med hård belastning i fitnesscentret. Hellere en anelse i underkanten, så du undgår skader. (Foto: Colourbox)Hvis du har lidt ekstra på sidebenene og er ude af træning, så lad være med at starte med hård belastning i fitnesscentret. Hellere en anelse i underkanten, så du undgår skader. (Foto: Colourbox)

Starten på et nyt år er for mange også starten på en ny og sundere livsstil. Medlemskaber til fitnesscentrene boomer, fordi tusindvis af nytårsfortsæt om at komme i form skal sættes i gang.

Men oftest er det alt for stor en mundfuld for en utrænet krop at starte op med hårde træningstimer og løb, samtidig med at den overvægtige også skal bære på adskilligt flere kilo under en hård træning end en normalvægtig skal.

- Hvert eneste skridt en overvægtig tager på en løbetur er meget belastende for kroppen. Men der er altså mange andre muligheder for hensigtsmæssig motion, siger Svend B. Carstensen, der er fysioterapeut i DGI-Huset i Aarhus.

Han kommer her med en række gode råd, som kan hjælpe dig med at starte blidt med at komme i form uden skader og overbelastning.

7 gode træningsråd

  1. Planlæg en blid start på træningen, både tidsmæssigt og belastningsmæssigt. Vælg for eksempel 20 minutters træning i stedet for en hel time.
  2. Vælg motionsformer, hvor du ikke bærer din egen vægt, mens du motionerer. Det betyder, at du lettere kan træne i længere tid og har mindre risiko for skader. Gradvist kan du supplere med motion med vægtbæring, for eksempel gang, stavgang, jogging og idrætsgrene med løb.
  3. Ved at kombinere forskellige slags motion spreder du belastningen på flere dele af kroppen, og dermed spreder du risikoen for overbelastningsskader.
  4. Når du afprøver forskellige former for træning, får du også efterhånden en fornemmelse af, hvad du har lyst til at fortsætte med. Det skal være lysten, der driver værket.
  5. Planlæg at træne flere gange om ugen. To-tre gange motion om ugen, måske endda oftere, er passende, hvis det er de blide og ikke-vægtbærende motionsformer, du har gang i.
  6. Lad være med at tænke på at tabe dig. Ret i stedet blikket mod velvære og sundhed.
  7. Al motion og træning skal bygges gradvist op. Det er den måde, vi bliver stærkere på. Med små og gradvise trin øger du belastningen. En tommelfingerregel siger maksimum 10 procent pr. uge.