Oppositionsleder risikerer dødsstraf
Zimbabwes eneste reelle opposition anklaget for højforræderi. Tidligere LO-leder risikerer dødsstraf.
Morgan Tsvangirai er anklaget for at have planlagt et mord på præsindet Robert Mugabe. Morgan Tsvangirai, leder af oppositionen mod Zimbabwes stadig mere diktatoriske præsident Robert Mugabe, risikerer dødsstraf, hvis han kendes skyldig i anklager om højforræderi i en sag, der indledtes i hovedstaden Harare mandag i denne uge.
Morgan Tsvangirai og to af hans nære medarbejdere er anklaget for at have planlagt at myrde Mugabe. De afviser alle anklager.
Morgan Tsvangirai er leder af partiet MDC - Bevægelsen for Demokratisk Forandring - og har ved parlamentsvalget i 2001 og præsidentvalget i fjor udfordret Mugabe og hans Zanu-PF parti.
MDC og internationale valgobservatører mener, at Mugabe svindlede sig til sejren ved præsidentvalget.
SiD: Uhyggeligt magtmisbrug
Morgan Tsvangirai er tidligere generalsekretær for den zimbabwiske landsorganisation ZCTU og for et par år siden modtager af AIF's Rose-pris for sin modige indsats for indførelse af reelt demokrati i Zimbabwe.
- Vi ved naturligvis ikke, om der er hold i anklagerne mod Tsvangirai, men man kan bestemt ikke udelukke, at det er endnu et eksempel på Mugabes magtmisbrug og en uhyggelige måde at slippe af med den stærkeste opposition, siger international sekretær i SiD, Sune Bøgh.
- Under alle omstændigheder er det ulyksaligt, at kampen om magten i Zimbabwe udkæmpes i retten. Der er mere end nogensinde brug for en politisk dialog, hvis landet skal bringes ud af en krise, som ser ud til at blive værre og værre.
Den danske bistand til Zimbabwe er de seneste år reduceret til et minimum. SiD er engageret i et fagligt udviklingsprojekt med et par fagforbund.
Politiet hindrer adgang
Sagen ved Højesteret i Harare begyndte mandag eftermiddag med, at Tsvangirais forsvarer med held fik overbevist dommeren om, at den internationale presse, MDC's øverste ledelse, internationale diplomater og offentligheden burde have adgang til retssalen.
Dommerens beslutning om at åbne dørene fik imidlertid ikke den store betydning, idet politiet hindrede andre end de statskontrollerede medier adgang til højesteretsbygningen.
Afslørende videooptagelser
Anklagerne mod Tsvangirai og hans to nære medarbejdere i MDC er baseret på videooptagelse af et møde, de tre holdt med et canadisk konsulentfirma. På videooptagelsen kan man høre Tsvangirai sige "eliminere Mugabe".
De anklagede erkender, at mødet har fundet sted. Man diskuterede, hævder de, valget og situationen efter valget samt forskellige scenarier, der kunne betyde Mugabes tilbagetræden som præsident. I øvrigt påstår de, at videooptagelsen er stærkt redigeret.
Fagforeningsfolk indespærret
Kort før jul blev ni fagforeningsledere anholdt midt under et møde i ZCTU. De blev holdt indespærret i to døgn anklaget for at have opfordret til strejke.
Zimbabwe er i øjeblikket ude i dets værste krise siden uafhængigheden i 1980 og følge af Mugabes misregime.
Halvdelen af landets 15 millioner indbyggere sulter, arbejdsløsheden er tårnhøj og menneskerettigheder bliver overtrådt. Mugabe beskylder udlandet at være skyld i problemerne.