Færre sager om psykiske jobskader afvises

Hjort regner med, at flere sager om depression efter stress vil blive forelagt på baggrund af en udredning om stress og psykiske sygdomme.

 (Arkivfoto) (Arkivfoto)

Stadigt færre psykiske skader afvises af Arbejdsskadestyrelsens Erhvervssygdomsudvalg. I 1999 blev over en tredjedel af de forelagte sager afvist, men sidste år gjaldt det kun 11,1 procent.

Det oplyser beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) i et svar til Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg. Her kan ministeren også berette om et stigende antal forelagte sager i perioden 1998-2005, hvorefter antallet af sager falder.

Det hænger ifølge ministeren sammen med, at et stort antal af forelæggelserne i tiden frem til 2005 var sager om posttraumatisk belastningssyndrom. Denne sygdom kom på fortegnelsen over erhvervssygdomme i 2005, og derfor skal sagerne ikke længere forelægges udvalget, inden de kan anerkendes.

Depression som følge af stress

Til gengæld er der udsigt til, at der forelægges flere sager om andre former for psykiske sygdomme. Det hænger sammen med, at Arbejdsskadestyrelsen fra sommeren 2008 også vil forelægge sager om depression som følge af stress. Det sker på baggrund af en ny udredning og stress og psykiske sygdomme.

Desuden følger styrelsen og Erhvervssygdomsudvalget nøje med i forskningen om psykisk sygdom efter mobning og chikane. Det er et tema, der skal drøftes igen på et principielt møde i Erhvervssygdomsudvalget næste år.

Beskæftigelsesministeren skriver i svaret, at han er tilfreds med udviklingen på området, som Arbejdsskadestyrelsen har særligt fokus på.

”Som resultat heraf er lidelsen posttraumatisk belastningsreaktion kommet på fortegnelsen over erhvervssygdomme. Det betyder, at disse sager som udgangspunkt ikke længere skal forelægges udvalget, og derfor kan de afklares hurtigere. Desuden vil Arbejdsskadestyrelsen fremover forelægge egnede sager om depression som følge af stress for Erhvervssygdomsudvalget,” skriver Claus Hjort Frederiksen.

Hele svaret kan findes på adressen http://www.ft.dk/Samling/20072/almdel/AMU/spm/190/svar/endeligt/20080619/index.htm