Ledighed eksploderer i Ringkøbing og Nakskov

3F-afdelinger kan imødese ledighed over 30 procent efter fyringer på Vestas. Neddrosling i Danmark kan være permanent.

3F-afdelinger kan imødese ledighed over 30 procent efter fyringer på Vestas.3F-afdelinger kan imødese ledighed over 30 procent efter fyringer på Vestas.

Vestas vil afskedige 1.900 medarbejdere i Nordeuropa, heraf 1.275 i Danmark. Langt de fleste er timelønnede, og dermed kan 3F-afdelingerne i Ringkøbing og Nakskov imødese, at ledighedsprocenten om få måneder runder 30.

Det præcise antal afskedigelser skal først forhandles på plads mellem ledelse og tillidsfolk. Men på hovedfabrikken i Lem skal der fyres cirka 620 ansatte i alt. Dertil kommer afskedigelser i datterselskaber i samme område.

- Vi har gået og frygtet, hvornår turen ville komme til os. Jeg har svært ved at se, hvor de skal finde arbejde, i hvert fald her i området. Vi har i forvejen 10-11 procent ledige i afdelingen, fordi mange er på arbejdsfordeling, siger Linda Nielsen, der er formand for 3F Ringkøbing-Holmsland.

Umiddelbart vil ledigheden i afdelingen blive tredoblet til 30 procent. Og tilsvarende ser det ud i Nakskov, hvor 14 procent af medlemmerne i dag er uden arbejde.

- Det ryster os, fordi vi ikke har hørt de signaler fra Vestas før. Vi er ikke i nærheden af at kunne skaffe så mange job. Der skal fyres 315 hernede, heraf 300 timelønnede. Det er knap halvdelen af den samlede styrke. Dertil kommer de afledte effekter i andre virksomheder, siger 3F Vestlollands formand, Jess Hansen.




Nødvendig tilpasning

I en pressemeddelelse kalder Vestas fyringerne “en nødvendig tilpasning, som skal sikre, at Vestas kan bevare sin konkurrenceevne og førerposition ved at producere der, hvor vindmøllerne er efterspurgt.”

- Det tyder jo ikke på, at jobbene lige kommer tilbage, når økonomien bliver bedre. Men vi har prøvet det før. I 2002 blev der fyret 1.200, og da lykkedes det jo at vende tingene, siger Linda Nielsen.

I Nakskov har man før prøvet at miste den altdominerende virksomhed, nemlig da skibsværftet lukkede. Selv om Jess Hansen frygter det værste, tror han dog på en Vestas-fremtid på Lolland.

- Da de byggede fabrikken her, kaldte de det en “visionsfabrik”, det vil sige, den blev bygget lige som de ville have den. Men jeg er godt klar over, at de 300 arbejdspladser ikke bare lige kommer igen, siger han.