Dagpenge dækker stadig dårligere

Ledigheden steg med over 10.000 på en måned, viser nye tal. Samtidig dækker dagpenge stadig dårligere.

I takt med den stigende ledighed bliver flere og flere danskere ramt af dagpengenes lave dækning, målt i forhold til normal lønindkomst. (Arkivfoto.)I takt med den stigende ledighed bliver flere og flere danskere ramt af dagpengenes lave dækning, målt i forhold til normal lønindkomst. (Arkivfoto.)

Ledigheden nåede i marts op på 82.100 personer. Det er en stigning fra februar til marts på 10.600 personer. Det viser nye ledighedstal fra Danmarks Statistik i dag. Dermed er stigningen fra februar til marts højere, end de fleste eksperter havde spået.

Det betyder samtidig, at flere og flere danskere bliver ramt af dagpengenes lave dækning, målt i forhold til normal lønindkomst. Tal fra Beskæftigelsesministeriet viser eksempelvis, at en mandlig faglært LO-arbejder i 2009 kun kompenseres for 58 procent af sin løn, når han går fra job til dagpenge, og at dagpengene kompenserer en kvindelig ufaglært LO-arbejder for 72 procent af hendes løn.

For højerelønnede grupper på arbejdsmarkedet er kompensationen endnu lavere. En privat ansat funktionær vil i gennemsnit kun være kompenseret for 42 procent af sin løn, når han eller hun fyres og får dagpenge.

Dagpenge stadig bedste alternativ

- Det er værd at understrege, at dagpengene er langt den bedste mulighed man har for at forsikre sig i tilfælde af, at man skulle blive ledig. Uden medlemskab af en a-kasse er man langt værre stillet. Mange tror, at så kan de bare få kontanthjælp, men sådan er det ikke, konstaterer Morten Kaspersen, forretningsfører i 3F's a-kasse.

- Det ændrer dog ikke ved, at dagpengedækningen efterhånden er rystende dårlig. Det oplever tusinder af danskere, efterhånden som ledigheden stiger, siger han.

3F fik sidste år lavet en undersøgelse, der viste, at en fjerdedel af 3F's medlemmer er dækket med mindre end halvdelen af deres løn, når de får dagpenge.

Kompensationsgrader i procent:





































 1982 1992 2002 2009
Mandlig
faglært LO-arbejder
70  61 60 58
Ufaglært
kvindelig LO-arbejder
87 75 74 72
Tjenestemand
71 64 64 61
Privat
ansat funktionær
62 
50  46
42