Kritik af salgsmøder om udenlandsk arbejdskraft

Beskæftigelsesregion Midt inviterer 10.000 virksomheder til møder om, hvordan de kan rekruttere udenlandsk arbejdskraft. Ikke særlig smart, mener 3F-rådsmedlem i Århus

   - Jeg erkender, at nogle fag har behov for at tiltrække arbejdskraft udefra. Men det er et broget felt, beskæftigelsesregionen nu bevæger sig ind på, advarer Dan Oxholm, der er leder af a-kassen i 3F Århus Transport, Logistik & Byg og medlem af det regionale beskæftigelsesråd i Region Midtjylland. - Jeg erkender, at nogle fag har behov for at tiltrække arbejdskraft udefra. Men det er et broget felt, beskæftigelsesregionen nu bevæger sig ind på, advarer Dan Oxholm, der er leder af a-kassen i 3F Århus Transport, Logistik & Byg og medlem af det regionale beskæftigelsesråd i Region Midtjylland.

10.000 virksomheder er inviteret til fyraftensmøder landet over, om hvordan de kan rekruttere udenlandsk arbejdskraft. Det er Beskæftigelsesregion Midtjylland, der i samarbejde med Dansk Industri, Tekniq - Installatørernes Organisation og Dansk Byggeri, står bag invitationen.

Dan Oxholm, der er leder af a-kassen i 3F Århus Transport, Logistik & Byg og medlem af det regionale beskæftigelsesråd i Region Midtjylland, synes ikke det er særlig smart.

- Jeg erkender, at nogle fag har behov for at tiltrække arbejdskraft udefra. Men det er et broget felt, beskæftigelsesregionen nu bevæger sig ind på, advarer Dan Oxholm.

- Vi har set massive omgåelser af reglerne om udenlandsk arbejdskraft, hvor nogle arbejdsgivere har været meget kreative for at undgå at følge overenskomsterne. Det bør beskæftigelsesregionen være meget opmærksom på. Jeg tror, det er absolut nødvendigt, at de seriøse virksomheder, de faglige organisationer og beskæftigelsesregionen arbejder tæt sammen om dette her. Men i stedet ser vi nu, at regionen tilsyneladende laver beskæftigelsespolitik alene med den ene part på arbejdsmarkedet, nemlig arbejdsgiverne. Det er vi absolut ikke tilfredse med, og det undrer mig meget, at de faglige organisationer ikke er inddraget, siger Dan Oxholm.

Stadig ledige danskere

Han peger desuden på, at der stadig er arbejdsløshed i Danmark, nemlig cirka 100.000 forsikrede ledige og et stort antal kontanthjælpsmodtagere.

- Jeg går ud fra, at det er centralt i beskæftigelsespolitikken at få disse ledige i arbejde igen. Hvis der virkelig er massivt behov for udenlandsk arbejdskraft, må det skyldes, at den flaskehalsforebyggende indsats ikke fungerer. Der er et presserende behov for, at vi tager det op i beskæftigelsesrådet, siger Dan Oxholm, der har bedt regionsdirektør i beskæftigelsesregion Midtjylland Palle Christiansen om nogle svar.

Og ifølge Palle Christiansen handler initiativet ikke om, at udenlandsk arbejdskraft er bedre end dansk.

- Det handler udelukkende om at vi gerne vil markedsføre EURES, som kan hjælpe virksomhederne med at skaffe udenlandsk arbejdskraft, hvis de har brug for det, siger regionsdirektøren.

Han afviser, at den flaskehalsforebyggende indsats ikke har været god nok, og at de faglige organisationer ikke er inddraget.

- Vi har nedsat nogle fokusgrupper inden for de enkelte brancher, og her skal de også diskutere udenlandsk arbejdskraft, påpeger Palle Christiansen.

Dan Oxholm mener, at man hellere skulle have indkaldt 10.000 virksomheder til møder om, hvordan de kunne medvirke til, at der ikke kom flaskehalse på arbejdsmarkedet, nu og i fremtiden.

- Det ville der være mere fremdrift i, siger han.

Sagen vil nu blive taget op på Beskæftigelsesrådets næste møde d. 13. juni.