Stopper sygedagpenge ulovligt

I næsten hver anden sag, hvor kommunen stopper udbetaling af sygedagpenge, sker det på et mangelfuldt grundlag, viser undersøgelse fra Ankestyrelsen. 3F er ikke overrasket.

Tidligere fabriksarbejder Gitte Kristensen tog fejl  af en dato og kom derfor en dag for sent til et møde. Fredericia  Kommune reagerede ved at stoppe hendes sygedagpenge. (Foto: Palle Peter Skov.)Tidligere fabriksarbejder Gitte Kristensen tog fejl af en dato og kom derfor en dag for sent til et møde. Fredericia Kommune reagerede ved at stoppe hendes sygedagpenge. (Foto: Palle Peter Skov.)

Sidste efterår fik 3F'eren Gitte Kristensen Landsrettens ord for, at hendes sygedagpenge ikke skulle have været stoppet i otte måneder, bare fordi hun havde taget fejl af en mødedato.

Men hendes sag er langt fra enestående, viser en helt ny stikprøveundersøgelse fra Ankestyrelsen. Den er gennemført i ti kommuner og afslører, at i 44 procent af sagerne har kommunens sagsbehandling været så mangelfuld, at hvis de havde været indklaget for Ankestyrelsen, så var de stop for sygedagpenge enten blevet omgjort, eller kommunerne havde fået besked på at gøre deres arbejde om.

Det overrasker ikke familiepolitisk konsulent i 3F Peter Hamborg.

- Det er fuldstændigt absurd og bekræfter kun vores værste anelser. Tingene fungerer ikke som de skal ude i kommunerne, man stopper rask væk folks sygedagpenge uden at foretage de konkrete vurderinger i hver enkelt sag.

Kommunerne spørger ikke

Så sent som i går fik Peter Hamborg en ny sag om en ordblind lærling, der havde svært ved at forstå et såkaldt oplysningsskema, han skulle udfylde. Kommunen fik det derfor to dage for sent, og dagpengene blev prompte stoppet.

Ifølge den konkrete stikprøveundersøgelse fra Ankestyrelsen har man kun set specifikt på sygedagpengestop, hvor folk ifølge kommunernes vurdering har undladt at medvirke i kommunens opfølgning. Og i det største antal af sagerne sker fejlene, fordi kommunerne ikke spørger de sygemeldte, hvorfor de ikke har deltaget.

- Fordi konsekvenserne kan være alvorlige for borgeren, er det vigtigt, at den sygemeldte forinden har fået mulighed for at udtale sig om den manglende deltagelse. Ligesom det er vigtigt at kommunen forinden utvetydigt orienterer sygemeldte om konsekvenserne for manglende deltagelse, siger ankechef Karin Rasch fra Ankestyrelsen.

Det store antal fejl i kommunerne har nu fået Socialdemokraterne til at kalde beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen i samråd for at få løst problemerne.