Tabte sygedagpengesag i Landsretten
Vejle Kommune stoppede Jane Dyg Knudsens sygedagpenge i to et halvt år, selvom hun var for syg til at arbejde. Nu er sagen tabt i Landsretten.
Hjemme i Vejle er Jane Dyg Knudsen mærket af sagen. Både fysisk, psykisk og økonomisk. I de to et halvt år hun ingen indtægt havde, lånte hun af banken, venner og familie. (Foto: Palle Peter Skov) - Jeg føler, at kommunen slipper af sted med at overtræde loven. Man skal åbenbart sidde i rullestol og være lam fra halsen og ned, før man kan få ret i sådan en sag.
Det siger den 41-årige Jane Dyg Knudsen fra Vejle. Tidligere på ugen tabte hun og 3F en ankesag om fratagelse af sygedagpenge ved Vestre Landsret. Sagen har indtil videre kostet Jane Dyg Knudsen flere hundredetusinde kroner.
Sagen er lang og kompliceret. I 2003 kom Jane Dyg Knudsen i arbejdsprøvning efter en arbejdsskade nogle år tidligere. Efter nogle måneder i arbejdsprøvning fik hun tilbudt et tremåneders vikariat i samme virksomhed, men arbejdet var det samme, som det, hun lige havde måttet sygemelde sig fra, da hun ikke kunne klare det. Få dage efter stoppede kommunen hendes sygedagpenge.
I over to et halvt år fik Jane Dyg Knudsen ingen penge fra kommunen. Først i januar 2006 begyndte hun at få kontanthjælp. Sagen blev først anket til Det Sociale Nævn, som gav kommunen ret. Så lagde 3F sag an ved retten i Vejle, men tabte, og det samme er nu sket ved Landsretten.
3F: Jane blev ikke hørt
3F har i retten krævet, at kvinden får sine sygedagpenge og har lagt vægt på to ting: Dels, at Jane Dyg Knudsen rent faktisk var for syg til at klare arbejdet. Og dels, at hun ikke blev hørt, før kommunen traf sin afgørelse.
- Kommunen traf sin afgørelse om at stoppe sygedagpengene uden reelt at vide en pind om, hvordan arbejdsprøvningen var gået. Man troede, at nu havde hun fået et job, hun kunne klare, og så stoppede sygedagpengene. Men vores medlem blev ikke spurgt. Det er en klar overtrædelse af loven, mener 3F's næstformand Jane Korczak.
Dommen fra Landsretten siger på den ene side, at tilbagemeldingen fra arbejdsgiveren hvilede på et ganske usikkert grundlag, og at kommunen burde have vurderet det til bunds. Men på den anden side siger retten, at arbejdsgiveren måske kunne have fundet et andet arbejde til hende, som hun kunne have klaret.
3F undrer sig over dommen.
- Vi mener, afgørelsen er helt forrykt. Vores medlem blev jo tilbudt netop det job, hun ikke kunne klare. Det var aldrig på tale, at hun skulle have et andet job. Afgørelsen er truffet hen over hovedet på vores medlem, siger Jane Korczak.
- Der er enighed om, at kommunens afgørelse hvilede på et usikkert grundlag, og at vores medlem ikke blev hørt. Afgørelsen om at stoppe sygedagpengene var forkert. Men det får åbenbart bare ingen konsekvenser for kommunen, der jo sparede en masse penge ved at stoppe sygedagpengene. Det er ikke ordentlig sagsbehandling, og det burde koste, ligesom det koster, hvis vi andre går over for rødt eller overtræder andre love, pointerer Jane Korczak.
Hun savner en ordentlig, respektfuld dialog mellem borgere og kommuner.
- Hvis de havde spurgt vores medlem, hvordan det gik, og hvad hun kunne og ikke kunne, så var denne ulykkelige situation aldrig opstået, understreger Jane Korczak.
Økonomisk ruin
Hjemme i Vejle er Jane Dyg Knudsen mærket af sagen. Både fysisk, psykisk og økonomisk. I de år hun ingen indtægt havde, har hun lånt af banken, venner og familie.
- Nu får jeg kontanthjælp på laveste sats. Min kæreste og jeg har 3.200 kroner at leve for om måneden, så jeg kan ikke betale renter og afdrag på mine lån. Og det er jo ikke penge, jeg har lånt til vildt forbrug, det er penge jeg lånte til at leve for, siger hun.
Men Jane Dyg Knudsens fremtid er ikke afklaret. Forbundet og forbundets advokater er nu i gang med at nærlæse dommens præmisser. Der er endnu ikke taget stilling til, om den eventuelt skal ankes.