Dyb skuffelse over Cheminova-fyring

Arbejdsskadet tillidsrepræsentant på Cheminova indgår forlig i sin fyringssag. Han er dybt skuffet over arbejdsgiveren, men orker ikke mere og vil ikke trække familien gennem mere.

Ole Byskov måtte i går dybt skuffet acceptere et forlig i sin fyringssag. Han ville hellere arbejde end have erstatning. (Foto: Jens Bach.)Ole Byskov måtte i går dybt skuffet acceptere et forlig i sin fyringssag. Han ville hellere arbejde end have erstatning. (Foto: Jens Bach.)

Tillidsrepræsentant på Cheminova Ole Byskov, Lemvig, der blev invalideret i en arbejdsulykke for ni måneder siden, underskrev tirsdag et forlig med Cheminova, efter at de havde indledt en fyringssag mod ham.

Han skrev under, fordi han ikke orker at kæmpe mod sin arbejdsgiver gennem 21 år, og fordi han ikke vil trække sin familie gennem en lang og belastende faglig voldgiftssag med endnu mere uvished om økonomi og fremtid.

Ole Byskov, der havde håbet på en omplacering til en anden jobfunktion, oplyser, at forliget giver ham en fritstilling og cirka 150.000 kroner mere, end han havde ret til i henhold til opsigelse og anciennitet - der skal betales skat af beløbet.

En tom fornemmelse

- Det er ikke meget for et ødelagt helbred og et mistet job. Men forhandleren fra 3F var dygtig, og vi kunne ikke opnå mere, siger han.

Han synes, det er underligt at kæmpe mod sin arbejdsgiver, som han har lagt et halvt arbejdsliv hos.

- Jeg har altid været glad for Cheminova, og jeg føler mig tom indeni. Vi skulle jo slet ikke have snakket penge, men et andet job. Jeg er dybt skuffet over Cheminova, som har svigtet. Men når de ikke vil finde et andet job til mig, er der ikke noget at gøre, siger han.

Ole Byskov vil prøve at komme videre i livet hurtigst muligt - eventuelt med revalidering og omskoling til et andet job, men han ved endnu ikke, hvilken retning han vil gå.

Der er ikke plads til Ole

Cheminova har taget det fulde ansvar for arbejdsulykken i november sidste år, der ødelagde Ole Byskov fod, og produktionschef Sonny Finn Jørgensen siger, at han er enig med Ole Byskov i, at det er en sørgelig sag.

- Men med den struktur, Cheminova har, var der ikke plads til ham, siger han.

Betyder det, at man som ansat på Cheminova ikke skal regne med, at I giver en hjælpende hånd i form af omplacering, når man kommer til skade i jobbet?

- Vi vurderer fra situation til situation. I Oles situation har vi valgt, hvad der er fornuftigt for Cheminova, og hvad der er fornuftigt for Ole. Der var ikke et indholdsrigt job til Ole, og så er det lang tid at have ham i 20 år mere, siger han.

Han har jo studentereksamen

Hvad er så kriterierne for at få tilbudt et andet job på Cheminova?

- Vi vurderer, hvad vi kan få af nyttevirkning, og hvad alternativerne er, hvis manden ryger ud. Og Ole har en studentereksamen, så han kan godt finde et andet job, siger han.

Fællestillidsrepræsentant Gunnar Krarup Andersen mener godt, I kunne have fundet et job til Ole Byskov?

- Ja, men så har tillidsrepræsentanterne ikke været dygtige nok til at pege på, hvor det job skulle være, siger han.

Andre af jeres ansatte, der er kommet til skade i jobbet, har gået sygemeldt meget længere tid end Ole, uden at der er indledt fyringssag mod dem. Hvorfor den forskel?

- Vi vurderer først situationen, når den er stabil, og det var den i Oles tilfælde. Det er altid ubehageligt for virksomheden at komme i sådan en situation, men jeg er ikke flov over den måde, det en afsluttet på, siger Sonny Finn Jørgensen.

En sag med kun tabere

Fællestillidsmand Gunnar Krarup Andersen er ikke tilfreds med forløbet.

- Denne sag har kun tabere. Cheminova har mistet en meget dygtig medarbejder, og det er jo i sig selv helt tovligt. Økonomisk fik Ole det bedst opnåelige resultat, men det bliver noget underligt noget, når snakken kun handler om penge. Den skulle jo have handlet om omplacering. Jeg mener forsat, at Cheminova sagtens kunne have fundet et andet job til Ole, siger Gunnar Krarup Andersen.