EU-forbud mod Cheminova-produkt

Ledelse og fællestillidsrepræsentant afviser, at Cheminovas eksistens er truet efter EU-forbud mod et af virksomhedens produkter.

Cheminova har anket EU-forbuddet mod insektbekæmpelsesmidlet malathion til EU-domstolen. Men ledelsen afviser, at virksomhedens eksistens er truet efter forbuddet. (Arkivfoto.)Cheminova har anket EU-forbuddet mod insektbekæmpelsesmidlet malathion til EU-domstolen. Men ledelsen afviser, at virksomhedens eksistens er truet efter forbuddet. (Arkivfoto.)

EU-kommissionen har forbudt insektbekæmpelsesmidlet malathion, som er et af kemivirksomheden Cheminovas produkter, men virksomheden har anket forbuddet til EU-domstolen.

Taber Cheminova sagen, er deres eksistens truet, mener professor Finn-Bro Rasmussen, tidligere formand for EU's kemikaliekomité. Men det afvises af fællestillidsrepræsentant Gunnar Krarup Andersen og Cheminovas ledelse.

Ifølge dagbladet Information har Finn-Bro Rasmussen ikke fantasi til at forestille sig, at der er noget, der hedder Cheminova om fem år, hvis de taber sagen om Malathion, som han kalder virksomhedens livline.

Bruges i luseshampo

Det har ikke hold i virkeligheden, siger fællestillidsrepræsentant Gunnar Krarup Andersen.

- Malathion er ikke vores livline eller vigtigste produkt. Ud af 330 3F'ere er kun seks mand direkte beskæftiget med produktion af malathion her i Harboøre. Jeg mener, det er en fejl, at produktet er blevet forbudt. Det er en mild gift i den lave fareklasse, der blandt andet bruges i luseshampo til hunde, så det er mærkeligt, at det er havnet på den sorte liste, siger han.

Informationschef på Cheminova Kurt Aabo oplyser, at Cheminovas salg af malathion i EU udgør cirka ti procent.

- Det er en beskeden del, men malathion vil spille en vigtig rolle for os fremover, og det - sammen med sagens principielle spørgsmål - betyder, at vi har indbragt sagen for EU-domstolen, siger Kurt Aabo.

Uenige om doms betydning

Han ønsker ikke at oplyse, hvor stor en del af Cheminovas samlede produktion på verdensplan malathion udgør, så længe sagen verserer ved domstolen.

Ifølge Finn-Bro Rasmussen handler det om, at Cheminova er bange for, at EU's beslutning vil brede sig som ringe i vandet til resten af verdensmarkedet, men det afviser Kurt Aabo.

- Hvis EU fastholder forbuddet, anser vi risikoen for at et forbud breder sig til resten af verden, herunder USA som er det vigtigste marked, for ringe. I USA forløber genregistreringen af malathion også som planlagt, siger Kurt Aabo.