Nedstyrtningsfare på mange byggepladser
Arbejdstilsynets landsdækkende kontrol afslørede atter, at arbejdsgivere ikke lever op til deres ansvar, og at bygningsarbejdere lever livet farligt
Arbejdstilsynet konstaterede ved den landsdækkende kontrol stribevis af tilfælde med fare for nedstyrtning. I alt blev der udstedt 156 forbud eller strakspåbud. (Arkivfoto: Harry Nielsen.) Arbejde i 10 meters højde uden sikring mod nedstyrtning - og et hul i et betondæk dækket af en løs træplade.
Det var noget af det, som tilsynsførende fra Arbejdstilsynet i Syddanmark konstaterede, da Arbejdstilsynet tirsdag var på landsdækkende byggepladskontrol.
- Det er desværre typiske eksempler på, at arbejdsgiveren ikke lever op til sit ansvar om sikkerhedsmæssig planlægning af arbejdet, og hvor tilfældigheder kan føre til en alvorlig ulykke, siger Hanne Sofie Tromborg, tilsynschef for Arbejdstilsynet i Syddanmark.
- Når der blot er lagt en løs plade over et hul, skal der ikke meget til, før nogen får skubbet til den eller fjerner den, fordi det ligner noget, der ligger og flyder, siger hun.
Det var faktisk, hvad der skete i sidste uge på en byggeplads i Hundige på Sjælland, hvor to bygningsarbejdere ville fjerne en tilsvarende løs plade. Den ene styrtede gennem et hul og blev dræbt ved faldet.
3F: Sig fra
- Der skal også så lidt til, at det går rigtig galt, når flere håndværkere med forskellige arbejdsfunktioner og med værktøj, materialer og ledninger arbejder i 10 meters højde uden rækværk eller stillads omkring bygningen.
Tilsynschefen understreger, at det alene er arbejdsgiverens ansvar at planlægge arbejdet sikkerhedsmæssigt forsvarligt.
Det er arbejdsmiljøansvarlig i Byggegruppen i 3F Frank Thaulow enig i.
- Men når det ikke sker, og arbejdet er forbundet med fare, så skal folkene selv sige fra. Det er ikke sejt at arbejde på kanten af en ulykke. Det er dumt, siger han.
Den landsdækkende aktion fokuserede også på tunge løft og brug af tekniske hjælpemidler.
- I den forbindelse er det tankevækkende, at en arkitekt i sit projekt har indarbejdet, at gipsplader skal opsættes på en måde, så der ikke kan anvendes tekniske hjælpemidler, så håndværkerne var nødt til at løfte pladerne, siger Hanne Sofie Tromborg.