Byggefagforeninger kræver mere kontrol

Byggefagforeningerne i Århus har også været på byggepladskontrol: 60 procent af de besøgte pladser anmeldes til Arbejdstilsynet.

Tre polakker arbejdede på dette uforsvarlige og ulovlige stillads, som de siden fik travlt med at tage ned igen. ( Foto: BAT Århus.)Tre polakker arbejdede på dette uforsvarlige og ulovlige stillads, som de siden fik travlt med at tage ned igen. ( Foto: BAT Århus.)

Det var ikke kun de tilsynsførende fra Arbejdstilsynet, der ved en stor kontrolaktion på landets byggepladser fandt rystende forhold og livsfarlig brist med sikkerheden.

Det gjorde også de århusianske byggefagforeninger samlet i BAT, der samtidig gennemførte en række besøg på byggepladser.

På seks af hver ti besøgte byggeplads var forholdene så graverende, at det vil medføre anmeldelse til Arbejdstilsynet.

Det oplyser faglig sekretær Morten Petersen fra 3F Transport, Logistik & Byg Århus.

- Da vi blev opmærksomme på, at Arbejdstilsynet ville afvikle byggepladskontrol på "vores" dag, den første tirsdag i måneden, hvor vi normalt gennemfører byggepladspatrulje, valgte vi nogle mindre pladser, som vi var ret sikre på at Arbejdstilsynet ikke ville besøge, oplyser han.

- Vores oplevelser er mindst lige så rystende som Arbejdstilsynets. Det står skidt til på mange pladser - og allerværst er det på pladser med østeuropæisk arbejdskraft. Her er sikkerhed ikke eksisterende, siger han.

På en mindre plads så BAT-patruljen tre polske bygningsarbejdere, der arbejdede på et helt uforsvarligt stillads, der var uden rækværk og ikke fastgjort til murværket. Polakkerne flygtede ind i deres skur og låste døren og ville ikke tale med BAT-mændene.

Senere fik de polske arbejdere meget travlt med at nedtage stilladset.




Brug for flere AT-kontroller

På baggrund af egne oplevelser ved de månedlige patruljer og Arbejdstilsynets kontrol, opfordrer BAT Århus nu Arbejdstilsynet til at komme på langt flere byggepladsbesøg.

- Det er fint, at Arbejdstilsynet fire gange om året laver landsdækkende byggepladskontrol, men det er slet ikke nok. Der skal afsættes ressourcer til sådanne kontroller hver måned samt at Arbejdstilsynet kommer, når vi observerer livsfarlige pladser. Forholdene bliver ikke bedre, måske snarere tværtimod, siger Morten Petersen.

- Og hvad er den økonomiske konsekvens for de bygherrer og byggefirmaer, der groft tilsidesætter sikkerhedsreglerne og udsætter deres medarbejdere for livsfare? Vi har ikke indtryk af, at der udstedes flere bøder, og de forhøjede bøder, som Folketinget har gennemført, falder først, når ulykken er sket, siger han.