Arbejdstilsynet undersøger trivsel på byggepladsen

Det kommende år kører Arbejdstilsynet en særlig tilsynsindsats vedrørende psykisk arbejdsmiljø i byggeriet.

En rå og ubehagelig omgangstone på byggepladsen kan give et dårligt arbejdsmiljø.  (Illustration fra BAR's nye materiale om psykisk ar)En rå og ubehagelig omgangstone på byggepladsen kan give et dårligt arbejdsmiljø. (Illustration fra BAR's nye materiale om psykisk ar)

Det er velkendt, at der sker for mange ulykker på landets byggepladser, og at håndværkere ofte lever livet farligt ved arbejde i stor højde eller med tunge materialer og store maskiner.

Men der er også en mere blød side af arbejdsmiljøet i bygge- og anlægsvirksomheder, hvor stress, korte tidsfrister, dårlig arbejdstilrettelæggelse og ubehagelig omgangstone ødelægger trivslen for den enkelte.

Derfor går Arbejdstilsynet fra 1. april i gang med en særlig tilsynsindsats vedrørende det psykiske arbejdsmiljø. Det er meningen, at der skal besøges 655 virksomheder over hele landet med fokus på firmaer med flere end 20 ansatte.

Carl Suwalski fra Arbejdstilsynet oplyser, at der bliver tale om et mere dybtgående tilsyn end Arbejdstilsynets normale uanmeldte tilsyn i branchen.

Tilsynet vil blive gennemført med observationer samt ikke mindst samtaler med sikkerhedsorganisation og ansatte.

Der vil være særlig fokus på tidspres, herunder ikke mindst urealistiske tidsplaner, stress, den forøgede ulykkesrisiko i forbindelse med tidspres og mobning i bred forstand.

Hvis et besøg giver anledning til reaktion, skal virksomheden udarbejde en plan for at gøre noget ved problemet. I modsat fald får virksomheden et påbud om at få tilknyttet ekstern bistand.















Nyt materiale fra BAR

Uafhængigt af Arbejdstilsynets kommende indsats, har Branchearbejdsmiljørådet (BAR) for Bygge og Anlæg netop udarbejdet et omfattende materiale om det psykiske arbejdsmiljø i branchen. Der er tale om dels en mappe med faktablade, dels en særlig hjemmeside.

Formanden for BAR Bygge og Anlæg, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri, Carsten Bekker, oplyser, at man blev opmærksom på behovet, da man i 2006 var på en større rundtur til især mindre virksomheder forud for Arbejdstilsynets screening af bygge- og anlægsvirksomhederne.

- Ingen mener, de har problemer med det psykiske arbejdsmiljø, men hvis man spørger ind til trivsel, omgangstone, manglende arbejdsglæde og samarbejde, så er mange virksomheder klar over, at der er plads til forbedringer, siger han.

Materialet fra BAR fortæller om, hvilke symptomer man skal være opmærksom på. Desuden er der en række handlingsanvisninger vedrørende for eksempel konflikthåndtering, stress og omgangstone.