516 millioner kroner mere til arbejdsskadede
Beskæftigelsesministeren fremsatte onsdag lovforslag, der vil sikre unge millionerstatninger efter arbejdsskade. Og hjælpe glemte kræftofre.
- Endelig får vi en bedre retssikkerhed og retfærdige erstatninger til de fleste. Især til dem som ulykkeligvis får smadret deres arbejdsliv som helt unge, sagde 3F's hovedkasserer, da arbejdet med at ændre reglerne blev skudt igang. I går fremsatte beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen det længe ventede lovforslag, der blandt andet vil sikre unge danskere millionerstatninger efter arbejdsskader.
Dermed bliver der rettet op på en 28 år gammel renteregel, der i årevis har snydt især unge med alt for lave erstatninger.
Samtidig bliver den meget udskældte 1-årige anmeldelsesfrist blødt op, så arbejdsskadede ikke længere mister sin erstatning, fordi arbejdsgiveren glemmer at anmelde skaden.
Endelig vil også mennesker, der har fået kræft af arbejdet, kunne se frem til en erstatning, selv om lægen har undladt at anmelde skaden.
- Hvis man får kræft af at arbejde, skal man have den erstatning, man har krav på. Jeg er også glad for, at vi med de øvrige forslag får markante forbedringer for de arbejdsskadede, siger beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen om forbedringerne.
Retfærd for en halv milliard
Lovforslaget er fremsat efter at et enigt arbejdsskadeudvalg med deltagelse af arbejdsmarkedets parter i efteråret afleverede deres anbefalinger. Her lagde hovedkasserer i 3F Ulla Sørensen, sammen med LO et massivt pres for at få reglerne ændret: Den gang sagde Ulla Sørensen:
- Endelig får vi en bedre retssikkerhed og retfærdige erstatninger til de fleste. Især til dem som ulykkeligvis får smadret deres arbejdsliv som helt unge. Det kan simpelthen ikke gå stærkt nok med at få rettet op, så længe der hver evig eneste dag er arbejdsskadede, som enten bliver afvist eller er blevet snydt med for lave erstatninger.
Beskæftigelsesministerens nu fremsatte forslag vil ifølge lovforslaget give merudbetalinger til tilskadekomne på i alt 516,2 millioner kroner. Det ventes vedtaget med et bredt flertal til ikrafttræden på de væsentligste områder 1.juli 2007.