Unge får dobbelt op i arbejdsskadeerstatning
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) fremsætter lovforslag, der vil sikre unge millionerstatninger efter arbejdsskade. Omvendt må ældre affinde sig med mindre forringelser.
- Regeringen har hele tiden sagt, at vi skal have ligestillet erstatningerne og hjælpe folk, der uretfærdigt bliver ramt af anmeldelsesfristerne. Med udvalgets anbefalinger har vi nu alle tiders mulighed for at gøre noget ved det, lyder det fra Hjort. (Arkivfoto) Dobbelt op i erstatningerne til 25-årige, som bliver ramt af arbejdsskader. Det er de kontante forbedringer, som beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen nu lover gennemført på arbejdsskadeområdet.
Det sker på enig anbefaling fra et arbejdsskadeudvalg med deltagelse af arbejdsmarkedets parter, som nu vil have rettet op på en 28 år gammel renteregel, der i årevis har snydt især de unge med alt for lave erstatninger. Omvendt må ældre affinde sig med mindre forringelser. En 55-årig vil med reformen få cirka ti procent lavere erstatning.
- Jeg lægger stor vægt på, at parterne er blevet enige, og at vi nu kan få forslagene vedtaget i Folketinget. Regeringen har hele tiden sagt, at vi skal have ligestillet erstatningerne og hjælpe folk, der uretfærdigt bliver ramt af anmeldelsesfristerne. Med udvalgets anbefalinger har vi nu alle tiders mulighed for at gøre noget ved det, siger Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) i en pressemeddelelse.
Forhøjelser for to ud af tre
Ifølge Arbejdsskadestyrelsens statistik for 2005 fik 15.800 anerkendt en arbejdsskade. Og selvom det ikke er alle anerkendte arbejdsskader, der også udløser erstatning, så var mere end to ud af tre af dem, der fik anerkendt en skade under 50 år.
Årsagen til, at det især er arbejdsskadede under 50 år, som er blevet snydt, skyldes måden at udregne erstatning på. Når alle pengene udbetales kontant, regnede man med, at skadelidte kunne sætte deres penge i banken og forøge værdien til en høj rente.
Men i 1978, da renten var høj, blev den låst fast, når erstatningerne skulle regnes - uden skelen til, at renten siden er styrtdykket. Hvilket har givet en bundlinje, hvor forsikringsselskaberne har scoret kassen, mens skadelidte omvendt har oplevet, at værdien af erstatningen er blevet mere og mere udhulet.
Et problem, som fagbevægelsen uden held har raset over igen og igen. Men som skiftende regeringer har vendt det døve øre til. Senest i 2001, hvor en hurtigt arbejdende arbejdsgruppe med embedsmænd fra tre ministerier kom med et hemmeligt notat, der slog fast, at yngre borgere får "forholdsmæssigt for lidt udbetalt i erstatning".
Alligevel var det først sidste år, da notatet blev lækket til offentligheden, at det gennem et massivt pres lykkedes fagforbundet 3F og LO at få problemet taget op i arbejdsskadeudvalget.
En stor sejr
Selvom hovedkasserer i Fagforbundet 3F Ulla Sørensen helst havde set forbedringer for alle arbejdsskadede, tøver hun ikke med at betegne det samlede resultat som en stor sejr.
- Endelig får vi retfærdige erstatninger til de fleste. Og klækkelige forbedringer især til dem, som ulykkeligvis får smadret deres arbejdsliv som helt unge, siger hun. Men selve forløbet har hun kun hovedrysten til overs for.
- Det er dybt beskæmmende, at det skal tage politikerne så mange år at rette op på så åbenlyse uretfærdigheder, når der hver evig eneste dag er arbejdsskadede, som er blevet snydt med for lave erstatninger.
Lettere at anmelde for sent
Ulla Sørensen glæder sig også over, at det fremover bliver lettere at få dispensation, hvis anmeldelsesfristen på et år overskrides. Her havde praksis udviklet sig til, at en hel del sager blev afvist, fordi der ikke var "en rimelig grund" til den sene anmeldelse. Også selvom den rimelige grund var, at arbejdsgiveren ikke havde anmeldt arbejdsskaden, sådan som loven siger, de skal.
- Det var helt op til sagsbehandleren at vurdere, hvad der var rimeligt eller ej. Det svækkede retssikkerheden for den skadelidte, og det var der heldigvis enighed om at lave om på, så det fremover bliver lettere. Om det så kommer til at virke efter hensigten, er noget af det, vi vil følge tæt fremover, siger hun.