7 ud af 10 3F'ere mærker ikke skattelettelser

Skattelettelserne har ikke gjort deres indtog på de fleste 3F'eres konti. Skæveste reform i mands minde, mener 3F.

7 ud af 10 3F'ere mærker ikke lettelse i skatten. Et klart udtryk for den skæveste reform nogensinde i dansk politik, mener 3F. (Arkivfoto)7 ud af 10 3F'ere mærker ikke lettelse i skatten. Et klart udtryk for den skæveste reform nogensinde i dansk politik, mener 3F. (Arkivfoto)

Da regeringen bebudede skattelettelser i forbindelse med skattereformen, blev der stukket en pind i tuen af kritiske røster. Nu viser det sig, at 7 ud af 10 3F'ere ikke kan mærke lettelsen. Det viser en undersøgelse lavet af Analyse Danmark for Nyhedsbrevet 3F.

Hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) overrasker undersøgelsen ikke.

- Langt de fleste 3F'ere har fået en skattelettelse. Men at de ikke kan mærke dem er et klart udtryk for, at dem med de laveste lønninger får de laveste lettelser. Så det kan være grunden til, at de ikke kan mærke reformen, siger chefanalytiker Jonas Schytz Juul.

Reform uden effekt

I undersøgelsen svarer 13 procent, at de har brugt skattelettelsen til forbrug. Og det overrasker Jonas Schytz Juul.

- Det er markant, at så få har brugt de ekstra penge til forbrug. For sigtet med skattereformen var at øge det private forbrug. Det her indikerer, at reformen ikke har haft den ønskede effekt, siger han.

Han påpeger, at AE gentagne gange har kritiseret reformen, da det ifølge rådet er bedre at fremrykke offentlige investeringer. Jonas Schytz Juul henviser også til, at tidligere undersøgelser har påvist, at danskere med de største skattelettelser hellere sparer op end forbruger.

Skæveste reform nogensinde

Hos 3F er undersøgelsen et forventeligt tegn på, at reformen har ramt ved siden af.

- Det er stærkt bekymrende, at dem der betaler for velfærdsforringelserne, også er dem, der intet får ud af det i den anden ende. Det her er den skæveste reform, der nogensinde er lavet i dansk politik, siger forbundssekretær Per Christensen.

Med velfærdsforringelser mener han, at kommuner og regioner aktuelt afskediger folk på kerneområder inden for velfærdssystemet.