S vil blokere for genbrug i trepartsaftale
Godt 800 millioner kroner af de penge, som regeringen i trepartsaftalen har aftalt at bruge på efteruddannelse, stammer fra globaliseringspuljen. Det har bragt Socialdemokraterne i oprør.
- De penge, vi har lavet en stor aftale med regeringen om, kan regeringen ikke bruge mere end én gang. Derfor må de til lommerne, og det betyder selvfølgelig, at råderummet til skattelettelser og alt muligt andet bliver mindre, men det er jo ikke vores problem, siger den socialdemokratiske gruppeformand, Carsten Hansen. Socialdemokraterne er klar til at blokere for, at penge fra globaliseringsaftalen mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og de radikale, bliver brugt i trepartsaftalen om efteruddannelse i den offentlige sektor. De radikale er også utilfredse, men klar til at lade pengene blive brugt, hvis partiet inddrages i, hvordan pengene bruges.
Udsagnene fra de to partier kommer, efter at regeringspartierne tirsdag indrømmede, at cirka 800 millioner kroner af de penge, som regeringen har aftalt med arbejdsmarkedets parter at bruge på efteruddannelse, stammer fra globaliseringspuljen.
- Der var nogle penge, der skulle udmøntes. I globaliseringsaftalen var det en pointe at bruge pengene på videreuddannelse, og det følges der så op med trepartsaftalen på nogle områder. Derfor kan jeg ikke se, der er noget modsætningsforhold, sagde Pia Christmas-Møller ifølge dagbladet Information til nyhedsbureauet Ritzau.
Lånte fjer
Den oplysning får den socialdemokratiske gruppeformand, Carsten Hansen, til at beskylde regeringen for at pynte sig med lånte fjer.
- De penge, vi har lavet en stor aftale med regeringen om, kan regeringen ikke bruge mere end én gang. Derfor må de til lommerne, og det betyder selvfølgelig, at råderummet til skattelettelser og alt muligt andet bliver mindre, men det er jo ikke vores problem, siger Carsten Hansen til dagbladet Børsen.
Venstres finanspolitiske ordfører, Peter Christensen, peger på, at finansieringen af trepartsaftalen først falder på plads i august. Han vil ikke afvise, at der er penge fra globaliseringsaftalen med i spillet. Men han nægter at give Socialdemokraterne og de radikale vetoret med hensyn til, hvordan pengene skal bruges, idet han forsikrer, at pengene vil blive brugt i overensstemmelse med aftalen med de to partier.
Dårlig stil
Den radikale folketingsgruppes næstformand, Morten Østergaard, kalder det dårlig stil af regeringen at gøre regning uden vært og foregøgle befolkningen og de offentligt ansatte, at det er nye penge, mens man i virkeligheden påtænker at udmønte nogle penge, der er afsat.
- Fagbevægelsen må føle sig snydt, og især må de offentligt ansatte føle, at regeringen løber om hjørner med dem, siger han til Børsen.
Forbundsformand i FOA - Fag og Arbejde, Dennis Kristensen, skyder imidlertid bolden tilbage til de politiske partier.
- Jeg har slet ikke aftalt, hvor regeringen skaffer pengene fra. Jeg har aftalt, at de skal bruge de her penge, og jeg går ud fra, at andre, der har indgået forlig om at bruge penge, ikke accepterer, at de bliver brugt til at finansiere vores aftale, siger han til Børsen.
FTF-formand Bente Sorgenfrey siger til Information, at hun ikke mener, at der er tale om finansielt genbrug i den aftale, hun har indgået med regeringen.
- Min forudsætning har været, at der er tale om nye penge, siger Bente Sorgenfrey.