Seniorer i job

Politikere og økonomer har det ligesom i Fakta-reklamerne: De vil så gerne have, at vi bliver lidt længere. 3F's medlemmer er blandt dem, der trækker sig tidligst tilbage fra arbejdsmarkedet. Hvad kunne få 3F'erne til at arbejde længere? Fagbladet sætter fokus på arbejde, efterløn og pension.

Seniorjob skal skræddersys

Ud af 20 3F'ere på efterløn har kun en enkelt arbejde ved siden af. Det viser nye tal fra 3F.

Det er der flere grunde til, mener Per H. Jensen, professor fra Aalborg Universitet, der er ekspert i arbejdsmarked og tilbagetrækning.

- For det første har 3F'erne flere helbredsproblemer end andre, når de trækker sig tilbage. Godt nok siger Arbejdsmarkedskommissionen, at efterlønnerne ikke er mere syge end andre, men det passer ikke. De har flere skavanker, siger professoren.

- En anden vigtig grund kan være kvaliteten af de job, der tilbydes efterlønnerne. Hvis du bare skal komme nogle timer hver fredag eftermiddag og rydde op efter det, de andre har lavet, så gider du ikke. Det er jo ikke attraktivt. Og har du i 30 år stået og skåret skinker ved et samlebånd, gider du så det, når du er gået på efterløn, spørger han.

For 11 år siden havde hver femte efterlønner i det daværende SiD job ved siden af efterlønnen, altså langt flere end i dag. Det var dengang, man kunne have op til 200 timer uden modregning.

Per H. Jensen mener dog ikke, at økonomien spiller en rolle, når 3F'erne vælger seniorjobbet fra. Han henviser til, at tidligere undersøgelser har vist, at efterlønnerne er ret tilfredse med deres økonomi, især folk, der har været lavtlønnede. Derfor skal arbejdsgiverne tænke anderledes, hvis de vil beholde seniorerne.

- Det mest afgørende er, hvilket job du kan få. Der skal designes helt nye job med både kvalitet og muligheder. Det første, arbejdsgiverne skal gøre, er at sige: "Vi har brug for dig, vi kan slet ikke undvære dig". Derefter skal man gå i dialog med den ældre medarbejder om, hvad han eller hun godt kan tænke sig at lave, og hvordan rammerne skal være. Men det kræver ressourcer, så derfor er det nemmere bare at lade være. Det er det, vi ser i dag, fastslår professoren.