Minister overvejer millionkrav mod erhvervsskole
En af landets største erhvervsskoler skal måske betale hen ved to millioner skattekroner tilbage, som skolen har fået til en ulovlig uddannelse af ukrainske landbrugselever.
Undervisningsministeren undersøger nu, om Aalborg tekniske skole skal tilbagebetale de to millioner skattekroner, som skolen har fået i tilskud til sin ulovlige uddannelse. (Arkivfoto.) Der kan meget vel være en stor regning på vej til en af landets største erhvervsskoler.
Aalborg tekniske skole har fået i omegnen af to millioner kroner fra de danske skatteydere til en særlig uddannelse for ukrainske landbrugspraktikanter. Men Undervisningsministeriet har stemplet uddannelsen ulovlig, og ministeren overvejer nu at kræve pengene tilbage til statskassen:
- Undervisningsministeriet har bedt skolen om flere oplysninger i sagen blandt andet med henblik på en stillingtagen til, om skolen skal tilbagebetale tilskud, som efter det oplyste er ydet til gennemførelse af tilsvarende uddannelsesaktiviteter to gange tidligere, skriver undervisningsminister Bertel Haarder (V) i et svar til Folketingets Uddannelsesudvalg.
Minister afviser tilskud til skole
Baggrunden for svaret er, at socialdemokraten Bjarne Laustsen har spurgt Bertel Haarder, om undervisningsministeren vil gribe ind og hjælpe omkring 30 ukrainske landbrugselever. Eleverne er netop blevet smidt på gaden af Aalborg tekniske skole, uden at de har fået den uddannelse som jordbrugsassistent, som skolen har lovet dem.
Ministeren afviser at yde tilskud til den ulovlige uddannelse:
- Jeg har ikke noget grundlag for at tillade skolen at gennemføre en ikke-kompetencegivende aktivitet med tilskud. Skolen er som selvejende institution ved sin bestyrelse ansvarlig for sin virksomhed dels over for mig som minister og dels over for skolens elever og andre interessenter, skriver Bertel Haarder videre i svaret til Folketingets Uddannelsesudvalg.
To millioner til amputeret uddannelse
Aalborg tekniske skole hentede i marts sidste år det første hold ukrainere til Nordjylland. Det skete på en særlig 20-ugers-uddannelse udelukkende for ukrainske landbrugselever. Det første hold sluttede deres amputerede uddannelse til jordbrugsassistent i august, og ukrainerne blev i oktober afløst af et nyt hold landsmænd.
Ledelsen af en af Danmarks største erhvervsskoler erkender, at skolen har fået tilskud til den ulovlige uddannelse. Det viser et brev til Undervisningsministeriet, som Nyhedsbrevet 3F har fået aktindsigt i.
- Der er gennemført to forløb med i alt 14,1 årselever i 2007 og 4,2 årselever i 2008, som alle har udløst tilskud til skolen. For så vidt angår skolehjem, så er der indberettet 6,3 årselever for 2007 og 3,5 per 7. marts 2008, skriver Lars Bregnehøj Hansen, uddannelseschef på Aalborg tekniske skole, den 27. februar.
En årselev på landbrugsuddannelsen udløser ca. 100.000 kroner fra staten, mens en kostskoleelev giver ca. 35.000 skattekroner ekstra i kassen hos landets erhvervsskoler. Det fremgår af Undervisningsministeriets såkaldte takstkatalog for 2007. Ifølge Nyhedsbrevet 3F's beregninger har de danske skatteydere altså betalt hen ved to millioner kroner til Aalborg tekniske skoles ulovlige uddannelse af elever fra Ukraine.
Skole: Størrelsen på statstilskud er ikke relevant
Ledelsen på Aalborg tekniske skole ønsker ikke på nuværende tidspunkt at forholde sig til et eventuelt erstatningskrav fra Undervisningsministeriet:
- Vi må se, hvad der sker. Der er endnu ikke kommet et krav fra ministeriet, men hvis det bliver konsekvensen af sagen, må vi tage den derfra. Vi mener, at vi har været i god tro, siger Lars Bregnehøj Hansen, uddannelseschef på Aalborg tekniske skole, til Nyhedsbrevet 3F.
Hvor meget har Aalborg tekniske skole fået i tilskud til de to tidligere forløb?
- Spørgsmålet er ikke relevant. Vi vil gerne koncentrere os om at hjælpe de pågældende mennesker med at finde noget andet at lave, siger uddannelseschefen.
Hvorfor er det ikke relevant, hvor meget de danske skatteydere har betalt til Aalborg tekniske skole til en uddannelse, som er ulovlig?
- Jeg har ikke lige de tal. Jeg sidder i en bil, siger Lars Bregnehøj Hansen.
Undervisningsminister Bertel Haarder ønsker ikke at kommentere sagen over for Nyhedsbrevet 3F så længe, den kører.