Lemlæstet landbrugselev nægtet erstatning

Ukrainsk landbrugselev mistede del af finger under arbejde i stalden. Han kan ikke få erstatning, fordi han ulovligt var lånt ud til en anden landmand. Helt urimeligt, mener 3F.

Manglende ansættelsespapirer betyder, at Arbejdsskadestyrelsen nægter at udbetale erstatning til ukrainsk praktikant, der mistede en del af en finger. (Arkivfoto)Manglende ansættelsespapirer betyder, at Arbejdsskadestyrelsen nægter at udbetale erstatning til ukrainsk praktikant, der mistede en del af en finger. (Arkivfoto)

26-årige Volodymyr Nitsak fra Ukraine mistede det yderste af sin højre pegefinger, da han var i landbrugspraktik i Nordjylland. Men selvom fingeren blev smadret i stalden, nægter Arbejdsskadestyrelsen at anerkende ulykken som en arbejdsskade. For praktikanten har ikke noget bevis på sin ansættelse hos den gårdejer, som ukrainerens egentlige arbejdsgiver havde lånt ham ud til i arbejdstiden. Dermed kan den unge elev ikke få erstatning for sin permanente arbejdsskade. Det forarger 3F Aalborg, som har ført sagen for medlemmet: - Jeg synes, det er groft. Volodymyr er blevet fanget i systemet, fordi to hollandske landmænd dækker over hinanden. Landmændene har brudt reglerne ved både at bruge praktikanten på skift og forsømme at give ham et ansættelsesbevis. Dermed kan Volodymyr ikke få sin retmæssige erstatning, siger Bjarne Hammer, faglig sekretær i Juridisk Sekretariat hos 3F Aalborg, til Nyhedsbrevet 3F.

Lånt ud til anden landmand

Volodymyr Nitsak var sidste år elev på Aalborg tekniske skole. Den nordjyske skole er netop blevet tvunget til at stoppe dens særlige uddannelse af udelukkende ukrainske landbrugselever, fordi Undervisningsministeriet har stemplet uddannelsen for ulovlig. Erhvervsskolen skal nu betale et milliontilskud tilbage til de danske skatteydere, som skolen har fået for Volodymyr Nitsak og 32 andre ukrainere. Volodymyr Nitsak var egentlig ansat hos den hollandske landmand Antonius van Loon i Sindal. Det dokumenterer en lønseddel fra hollænderen til ukraineren, som aldrig fik et ansættelsesbevis. Men hollænderen havde ifølge sin ukrainske praktikant lånt ham gratis ud til en anden hollandsk landmand i Nordjylland, da uheldet skete i september 2005. Ifølge Volodymyr Nitsaks egen forklaring var han i gang med at fodre hos den hollandske landmand Willem Kraaiijenzank i Jerslev. Fodervognen væltede, og da hollænderen ville rejse vognen med en bobcat, ramte skovlen på minilæsseren ukrainerens højre hånd. - Jeg havde store smerter i fingeren, der blødte voldsomt, og jeg besvimede, siger Volodymyr Nitsak om arbejdsulykken. Uheldet førte til, at praktikanten fik amputeret yderste led af sin højre pegefinger på Sygehus Vendsyssel i Hjørring.

Intet ansættelsesbevis

Ifølge reglerne må udenlandske praktikanter kun arbejde hos den arbejdsgiver, som står nævnt på arbejdstilladelsen. Volodymyr fik heller ikke en kontrakt på sit arbejde for den hollandske gårdejer Kraaijenzank, som havde sat ukraineren ulovligt i sving i stalden i Jerslev. Og efter ulykken ville den hollandske landmandsfamilie slet ikke kendes ved Volodymyr Nitsak: - Vi kender ham ikke, han har slet ikke arbejdskontrakt hos os, skriver familien Kraaijenzank i et brev den 16. maj 2006. Familiens ven og landsmand Antonius van Loon oplyser via sin advokat, at han ikke har udlånt sin praktikant - gratis: - Min klient meddeler mig, at han på intet tidspunkt har lånt Volodymyr Nitsak ud til Willem Kraaijenzank for at udføre arbejde uden beregning, skriver advokat T. Bidstrup Hansen i et brev til Arbejdsskadestyrelsen.

Styrelse: Ingen arbejdsskade

De to hollandske landmænd har efter arbejdsulykken solgt deres gårde i Nordjylland og er flyttet hjem til Holland. Tilbage står Volodymyr Nitsak - med ni en halv finger. Arbejdsskadestyrelsen vil ikke anerkende, at ukraineren har fået en arbejdsskade, selvom han har mistet en del af sin højre pegefinger i stalden i arbejdstiden. - Årsagen er, at der ikke foreligger dokumentation for ansættelsesforhold hos hverken Antonius van Loon eller Willem Kraaijenzank på tidspunktet for hændelsen. Hændelsen er således ikke omfattet af arbejdsskadesikringsloven, skriver Arbejdsskadestyrelsen i sin afvisning af sagen. 3F Aalborg har anket afgørelsen. - Vi forventer, at den Sociale Ankestyrelse ændrer afgørelsen. I modsat fald overvejer vi at rejse sag mod Arbejdsskadestyrelsen, siger Bjarne Hammer, faglig sekretær i Juridisk Sekretariat hos 3F Aalborg.