3F: Rengøringsassistenter på dagpenge af nød
Hjorts mistænkeliggørelse af folk på supplerende dagpenge er uanstændig, siger 3F. På rengøringsområdet findes fuldtidsjobbene nemlig ikke.
Langt de fleste af landets rengøringsansatte arbejder på deltid af nød. Fuldtidsjobbene findes simpelthen ikke, siger Bodil Svendsen, formand for Servicegruppen i 3F Randers. (Arkivfoto) Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksens (V) bør tage sig et rengøringsjob i Danmark og blive klogere, hvis han tror, at en hverdag på supplerende dagpenge er en behagelig måde at leve livet på.
Langt de fleste af landets rengøringsansatte arbejder nemlig på deltid af nød. Fuldtidsjobbene findes simpelthen ikke, siger Bodil Svendsen, der er formand for Servicegruppen i 3F Randers.
I Randers er cirka 100 medlemmer på supplerende dagpenge, og langt hovedparten gør rent - i både offentligt og privat regi.
- Jeg ved ikke, om ministeren tror, det er for folks fornøjelses skyld, at de har måske tre forskellige arbejdssteder for at kunne tjene til huslejen. Det er nemlig kun et fåtal, der kan få et fuldtidsjob, og problemet er også, at rengøring er så hårdt og nedslidende, at de færreste kan holde til at gøre rent i 37 timer om ugen.
- I stedet for at angribe de rengøringsansattes supplerende dagpenge, synes jeg hellere, ministeren burde sørge for, at der i fremtidigt licitationsmateriale bør være krav til arbejdsgiverne om at lave nogle gode fuldtidsjob, folk kan holde til. Noget mere bredt servicearbejde, understreger Bodil Svendsen.
Arbejdsgiver-krumspring
Forhandlingssekretær Mette Madsen, 3F Privat Service, Hotel og Restauration, finder det uanstændigt, når Hjort Frederiksen taler om en uhellig alliance af både arbejdstagere og arbejdsgivere, der misbruger dagpengesystemet.
- Det er ikke vores folk, der ønsker kun at arbejde få timer om ugen og supplere op med dagpenge. De er så lavt lønnede, at de er nødt til det, fordi de ikke kan få de timer, de gerne vil have. På rengøringsområdet har vi i årevis tryglet arbejdsgiverne om fuldtidsjob, siger Mette Madsen.
Bedre vilkår for de offentlige
Inden for det offentlige er der taget et vigtigt skridt i den retning med trepartsaftalens bestemmelser om, at for eksempel ved stillingsskifte eller opnormering skal den deltidsansatte tilbydes flere timer, såfremt ændringen sker på dét tjenestested, han/hun hører til. Aftalen trådte i kraft her pr. 1. januar.
- Vi håber meget, at kommuner og regioner nu i højere grad vil benytte sig af det personale, man har, og på den måde "få flere hænder". Det giver samtidigt nogle af vores medlemmer på deltid muligheden for at få et job, de kan leve af, siger formanden for 3F's offentlige gruppe Ellen K. Lykkegård.
Mange krumspring
Der er til gengæld mange eksempler på arbejdsgiveres "krumspring" i forhold til de supplerende dagpenge, siger Mette Madsen.
- Vi kører i øjeblikket en sag, hvor et medlem bad om at komme op i tid. Svaret var en fyreseddel, fordi det passede arbejdsgiveren bedre at have to deltidsansatte, som jo i hans øjne er meget mere fleksible. En anden vil gerne have, at vi fraviger overenskomstens opsigelsesvarsel for medarbejderne, så kan han have deltidsansatte, der kan få supplerende dagpenge ud over de 52 uger, der gælder i økeblikket, påpeger Mette Madsen.