Kommuner underkender speciallæger
Hver anden adspurgte speciallæge oplever, at kommunale sagsbehandlere mangler tiltro til deres erklæringer. Det går ud over syge borgere.
Hver anden speciallæge oplever, at sagsbehandlere underkender deres vurdering. (Arkivfoto) Syge danskere risikerer ikke at kunne få den hjælp, de har brug for. Deres lægers ord tæller nemlig meget lidt, når kommunerne skal vurdere deres sag.
Seks ud af tolv adspurgte speciallæger oplever, at kommunale sagsbehandlere underkender deres lægeerklæringer.
Flere oplever at blive opfattet som subjektive og beskyldes for at tage patientens parti, når det skal afgøres, om han eller hun kan arbejde eller ej. Enkelte oplever også, at der bliver manipuleret med deres erklæringer. Det viser en rundringning, Nyhedsbrevet 3F har foretaget blandt tilfældigt udvalgte speciallæger.
Krænkende
Psykolog Merete Gudmand-Høyer oplever ofte, at hendes professionelle vurdering ikke respekteres. Hun finder det krænkende, at sagsbehandlerne ikke har større tiltro til hendes speciallægeerklæringer.
Flere gange har hun desuden oplevet, at sætninger fjernes, så betydningen ændres. Det kan gå ud over patienten.
- Det er frustrerende at opleve som fagperson og oftest også skadeligt for den sygemeldte. Jeg frygter tanken om selv at blive syg. For jeg ved, hvad der venter mig.
Der bør ikke være tvivl
Formand for praktiserende speciallæger Niels Siebuhr kender godt problemet.
- Lægerne skal ikke længere vurdere arbejdsevnen. De skal kun udtale sig om det lægelige. Alligevel vil nogle sagsbehandlere stadig have en vurdering. Andre bliver sure over det.
Det kan være grunden til, at nogle læger anklages for at ville hjælpe patienten med at opnå for eksempel pension. Men det bør ikke kunne ske.
- Kommunerne skal under ingen omstændigheder betvivle lægeerklæringer, der udtaler sig om det lægelige.
Ringe lægefaglighed
Fagligheden til at vurdere arbejdsevnen er meget ringe i mange kommuner. Det kvalificerede personale er sparet væk, og sagsbehandlerne er ikke i stand til at afgøre, hvad der skal ske med borgeren. Det mener Niels Siebuhr.
Også han har oplevet, at kommuner manipulerer med hans speciallægeerklæringer.
- Noget bliver ændret eller undladt. Det er meget uheldigt, for det giver et misvisende billede af patientens tilstand.