Hver 5. holder pause alene
Mange spiser madpakken alene til stor ærgerelse, viser en ny undersøgelse. Det går ud over det sociale, siger forsker.
Undgå at holde pause alene. En frokostpause med kolleger er godt for dit arbejdsliv, mener forsker. Alene i kaffepausen. Alene i rygepausen og alene i frokostpausen. Det er hver femte 3F'er. De holder pause alene, og næsten halvdelen gør det imod deres vilje. Det viser en ny undersøgelse fra Analyse Danmark blandt 831 3F-medlemmer i Fagbladets webpanel.
Men at holde pause alene kan have konsekvenser for det sociale på arbejdspladsen, mener Karen Albertsen, seniorforsker fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
- Det kan skade den sociale støtte og fællesskabet på arbejdspladsen. Det er nemlig især i pauserne, at man har en uformel snak hen over bordet, der skaber tillid til hinanden, og hvor eventuelle problemer kan vendes.
Ærgerligt med pause alene
"Jeg har ikke mulighed for at holde pauser med andre, og det er ærgerligt," svarer flere 3F'ere i undersøgelsen.
Der kan være mange årsager til, at man ikke har mulighed for at holde pauser med andre, men i visse tilfælde kan arbejdspladsen forsøge at planlægge sig ud af det.
- Det er klart ikke optimalt, at så mange holder pause alene mod deres vilje. Det kan blandt andet skyldes, at det ikke er praktisk muligt at holde pause sammen, fordi der skal være nogle til at passe arbejdet. Men så må arbejdspladsen prøve at organisere sig ud af det. I hvert fald så man så vidt som muligt holder pause med mindst en anden, siger Karen Albertsen, seniorforsker fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
Værdifulde pauser
Generelt er pauser vigtige for at restituere og komme ned i gear.
- Det er værdifuldt for kulturen på arbejdspladsen at have pauser. Alle har brug for vekselvirkning. Har man et hårdt fysisk arbejde, har man brug for at sidde stille og slappe af. Man kan ikke være på hele tiden, siger Karen Albertsen.