Minister skal se på private hospitalers mange operationer
Sundhedsministeren skal nu svare på en række spørgsmål om private hospitalers tendens til at operere skulderskader, selvom det sjældent hjælper noget.
Privathospitalerne opererer for ofte og alt for hurtigt skulderlidelser, der skyldes overbelastning på jobbet. Nu skal sundhedsministeren se på sagen. (Arkivfoto.) Eksperter over hele landet oplever, at private hospitaler opererer for hurtigt og for mange mennesker, der bliver skadet i skulderen af hårdt arbejde. Det beskrev Nyhedsbrevet 3F i sidste uge.
Nu skal sundhedsminister Jakob Axel Nielsen se på sagen. Socialdemokraternes sundhedsordfører, Jens Peter Vernersen, har stillet fem spørgsmål til ministeren om private hospitaler og deres unødvendige operationer.
- Jeg er ikke i tvivl om, at det er et kæmpe problem, når pengene styrer hospitalerne. Problemet er størst, der hvor sundhedsforsikringerne går ind og betaler, siger Jens Peter Vernersen.
Han beder blandt andet sundhedsministeren tage stilling til, hvordan han vil sikre, at tallet på hospitalernes bundlinje går forud for den lægelige vurdering af patienterne.
Ministeren skal også svare på, hvordan patienter, der kommer i klemme i systemet, kan få erstatning og hvilken kontrol sundhedsstyrelsen fører med de private hospitaler.
Minister skal i samråd
Arbejdsmedicinsk overlæge i Odense Lars Brandt kalder hospitalernes operationer af overbelastede skuldre for en halsløs gerning.
For der findes ingen dokumentation for, at en operation gør patienterne raske. Alligevel opererer især private hospitaler mange i skulderen. Den vurdering deler hans kollegaer i Køge, Haderslev og Herning.
Jens Peter Vernersen forventer at indkalde ministeren til åbent samråd om sagen.
- Vi må få sundhedsministeren til at sikre, at de mest syge bliver behandlet først, og at vi bruger vores resurser mest fornuftigt. Især fordi vi har lange ventelister på hospitalerne. Det skævvrider systemet, fordi det ikke er de mest syge, der kommer til først, siger sundhedsordføreren.